Składniki
-
Ciasto kruche
-
225 g masło
-
225 g mąka pszenna
-
115 g cukier puder
-
85 g mąka kukurydziana
-
szczypta sól
-
Dodatkowo
-
400 g dżem z czarnej porzeczki
-
1 puszka masa kajmakowa
-
1/2 szkl. płatki migdałów
Wskazówki
Mazurek z kajmakiem i czarną porzeczką
Śmiało mogę powiedzieć, że mazurek z kajmakiem i czarną porzeczką to taki fast cake. Bardzo szybko się go robi i nie wymaga niesamowitych umiejętności cukierniczych. Każdy może go sam w domu przygotować nawet z udziałem dzieci.
Ja by przygotować swój mazurek sięgnąłem do swojej spiżarki, bo w końcu przyszedł czas by wykorzystać dżemy, które z taką pieczołowitością przygotowałem w ubiegłe lato. Jak zwykle poszedł na 1 ogień mój ulubiony dżem z czarną porzeczką. Osobiście do mazurków polecam tego typu dżemy – z aronii, wiśni, czerwonej lub czarnej porzeczki. Są one nieco bardziej kwaskowate i świetnie przełamują słodycz jaką nam ufunduje np. kajmak lub karmel.
Co powinno łączyć wszystkie mazurki? Jak dla mnie charakterystyczny orzechowy smak, kruche ciasto i bakalie. Widziałem mazurki również na biszkoptach, lecz dla mnie to nie do końca mazurka a już bardziej torcik. Taka wersja mazurka na biszkopcie kojarzy mi się z supermarketami, no chyba że istnieje jakiś region Polski który się specjalizuje w takich mazurkach. Dajcie mi znać na facebooku: www.facebook.com/ciastecznik
Przechodząc do przepisu:
Kroki
1
Zrobione
|
Ciasto krucheMocno maślane ciasto kruche zwane shortbread. |
2
Zrobione
|
Ciasto krucheZ ciasta kruchego uformuj prostokąt (ciasto i tak się nieco rozleje podczas pieczenia). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 20 minut (ciasto powinno nabrać złotego koloru). |
3
Zrobione
|
Na wystudzonym kruchym spodzie rozsmaruj konfiturę i wstaw ciasto do zamrażarki najlepiej na 2-3 godziny. Dżem się nieco zmrozi i podczas rozsmarowywania kajmaku nie pobrudzi reszty ciasta. |
4
Zrobione
|
Podgrzej kajmak. Stanie się on nieco płynniejszy. Rozsmaruj masę na dżemie z czarnej porzeczki. |