Składniki
-
Ciemny spód
-
1 szt. jajka
-
45 g kakao
-
80 g cukier puder
-
270 g mąka pszenna
-
150 g masło
-
35 g mąka migdałowa
-
Masa serowa
-
600 g ser półtłusty
-
400 g twarożek delikatny
-
10 szt. żółtko
-
5 szt. białka
-
2 opakowania budyń waniliowy
-
120 g masło
-
1,5 szkl. cukier
-
2/3 szkl. mleko
-
2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
-
Rabarbar
-
300 g rabarbar
-
50 g pure z truskawek
-
80 g cukier
-
2 łyżki sok z cytryny
-
1/4 szkl. cukier
Wskazówki
Sernik z rabarbarem
Jest to mój eksperyment, który okazał się epicką kombinacją. Jednak nie każdy test kończy się spektakularnym efektem. Zdecydowałem się na przygotowanie sernika, który po upieczeniu opadnie. Byłem świadom tego efektu i wiem, że tak będzie się działo ponieważ im więcej ubijamy jajka tym więcej dostaje się do nich powietrza. A im więcej powietrza w serniku tym bardziej on opadnie po pieczeniu.
Jeżeli zależy Wam na serniku, który będzie równy jak stół, to należy tylko lekko roztrzepać jajka i wymieszać je z twarogiem, lecz to nie ten przepis 😉
Nie owijajmy dalej w bawełnę, czas się wziąć za pieczenie!
Kroki
1
Zrobione
|
Ciemny spódWszystkie suche składniki (oprócz jajka) utrzyj w robocie na proch. Można też je poszatkować drobno (na kaszkę). |
2
Zrobione
|
Sos rabarbarowyRabarbar pokrój w 1 cm kawałki i zasyp 1/4 szklanki cukru i skrop sokiem z cytryny. Pozostaw na 10 minut by rabarbar puścił sok. Dodaj pure truskawkowe. Na patelni skarmelizuj cukier i na karmel wrzuć rabarbar. Gotuj przez 10 minut by całkowicie puścił soki i się nieco rozpadł. |
3
Zrobione
|
Masa serowaŻółtka zmiksuj z cukrem na jasny i puszysty puch. W osobnej misce utrzyj twaróg oraz twarożek razem z miękkim masłem. |
4
Zrobione
|
CiastoBlaszkę o wymiarach 27x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zetrzyj na tarce z grubymi oczkami ciasto i wygnieć dno blaszki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez około 10 minut. |
5
Zrobione
|
Masa serowa c.d.Białka ubij na puch. Dodaj je do masy serowej i całość dokładnie wymieszaj. |
6
Zrobione
|
PieczenieNa dno piekarnika wstaw naczynie żaroodporne z 150 ml wody. Jeżeli posiadacie piekarnik Electroluxa z opcją pieczenia na parze, to macie ułatwioną sprawę. Ja tak mam :) |