0 0
Sernik z rabarbarem

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Ciemny spód
1 szt. jajka
45 g kakao
80 g cukier puder
270 g mąka pszenna
150 g masło
35 g mąka migdałowa
Masa serowa
600 g ser półtłusty
400 g twarożek delikatny
10 szt. żółtko
5 szt. białka
2 opakowania budyń waniliowy
120 g masło
1,5 szkl. cukier
2/3 szkl. mleko
2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
Rabarbar
300 g rabarbar
50 g pure z truskawek
80 g cukier
2 łyżki sok z cytryny
1/4 szkl. cukier

Sernik z rabarbarem

  • Średnie

Składniki

  • Ciemny spód

  • Masa serowa

  • Rabarbar

Wskazówki

Udostępnij

Sernik z rabarbarem

Jest to mój eksperyment, który okazał się epicką kombinacją. Jednak nie każdy test kończy się spektakularnym efektem. Zdecydowałem się na przygotowanie sernika, który po upieczeniu opadnie. Byłem świadom tego efektu i wiem, że tak będzie się działo ponieważ im więcej ubijamy jajka tym więcej dostaje się do nich powietrza. A im więcej powietrza w serniku tym bardziej on opadnie po pieczeniu.

Jeżeli zależy Wam na serniku, który będzie równy jak stół, to należy tylko lekko roztrzepać jajka i wymieszać je z twarogiem, lecz to nie ten przepis 😉

Nie owijajmy dalej w bawełnę, czas się wziąć za pieczenie!

(Visited 593 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciemny spód

Wszystkie suche składniki (oprócz jajka) utrzyj w robocie na proch. Można też je poszatkować drobno (na kaszkę).
Do suchych składników dodaj jajko i wyrób ciasto, aż powstanie jednolita masa.
Wstaw je do zamrażarki na co najmniej 30 minut.

2
Zrobione

Sos rabarbarowy

Rabarbar pokrój w 1 cm kawałki i zasyp 1/4 szklanki cukru i skrop sokiem z cytryny. Pozostaw na 10 minut by rabarbar puścił sok. Dodaj pure truskawkowe. Na patelni skarmelizuj cukier i na karmel wrzuć rabarbar. Gotuj przez 10 minut by całkowicie puścił soki i się nieco rozpadł.

3
Zrobione

Masa serowa

Żółtka zmiksuj z cukrem na jasny i puszysty puch. W osobnej misce utrzyj twaróg oraz twarożek razem z miękkim masłem.
Ciągle miksując jajka dodawaj po 1 dużej łyżce masy twarogowej.
Gdy masa się połączy dodaj ekstrakt waniliowy oraz mleko (cały czas miksuj). Na sam koniec dodaj budynie i ponownie zmiksuj całość.

4
Zrobione

Ciasto

Blaszkę o wymiarach 27x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zetrzyj na tarce z grubymi oczkami ciasto i wygnieć dno blaszki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez około 10 minut.

5
Zrobione

Masa serowa c.d.

Białka ubij na puch. Dodaj je do masy serowej i całość dokładnie wymieszaj.
Ciasto wylej na wcześniej podpieczony spód. Na wierzchu "pomaziaj" sosem rabarbarowym.

6
Zrobione

Pieczenie

Na dno piekarnika wstaw naczynie żaroodporne z 150 ml wody. Jeżeli posiadacie piekarnik Electroluxa z opcją pieczenia na parze, to macie ułatwioną sprawę. Ja tak mam :)
Nagrzejcie piekarnik do 150 stopni. Wstawcie sernik do piekarnika i pieczcie przez około 1 godzinę. Po upieczeniu zostawcie ciasto w piekarniku (ja swoje zostawiłem na całą noc).

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Mazurek z kajmakiem
poprzendi
Mazurek z kajmakiem i czarną porzeczką
Mazurek orzechowy
następny
Orzechowy mazurek z czekoladą
Mazurek z kajmakiem
poprzendi
Mazurek z kajmakiem i czarną porzeczką
Mazurek orzechowy
następny
Orzechowy mazurek z czekoladą

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here