Składniki
-
Wiśnie
-
200 g wydrylowane wiśnie
-
1/4 szkl. zimna woda
-
4 łyżki cukier
-
50 ml wiśniówka
-
2 łyżeczki mąka kukurydziana
-
Masa serowa
-
200 g twaróg z mascarpone President
-
5 szt. żółtko
-
1 szt. jajka
-
75 g mleko skondensowane
-
55 g olej
-
80 g mąka pszenna
-
5 szt. białka
-
85 g cukier
Wskazówki
Puszysty sernik z wiśniami
Puszysty sernik z wiśniami to moja propozycja na konkurs organizowany przez stronę durszlak. Przepis pryzgotowany z wykorzystaniem twarogu z dodatkiem mascarpone marki President i zgodnie z zaleceniami starałem się przygotować sernik bez wykorzystania masła. Jak i również dla porównania zrobiłem taki, który już kiedyś przygotowałem, lecz na bazie zwykłego serka. Jestem ciekaw jaka jest różnica w tym twarogu względem innych i czy faktycznie jest bardzo smaczny.
Przepis nie wykorzystuje zbyt wiele twarogu, i do jego wykonania wystarczy nam 200 g z wiaderka. Jednak forma w której ja przygotowałem mój sernik miała 20 cm średni, a wiem, że większość z was ma duże formy. Jeżeli zdecydujecie się na przygotowanie sernika w tradycyjnej, dużej, okrągłej formie to zwiększcie proporcjonalnie ilość składników 2 krotnie. To 2 krotne zwiększenie składnikó dotyczy formy o srednicy 23 cm. Jednak zawsze proponuję skorzystać z przelicznika kulinarnego.
Czy przygotowanie tego sernika jest trudne? Jak dla mnie nie. Sądzę, że dla wielu z was będzie również proste. Dlaczego? Ciężko jest któryś z elementów zepsuć a wystarczy pamiętać o tym by wszystkie składniki delikatnie mieszać. Ważne jest by nie pozbyć się powietrza z ciasta. To powietrze sprawia że sernik jest taki puszysty, a niska temepratura pieczenia odpowiedzialna jest, za brak pęknięć.
Zacznijmy zatem kochani pieczenie!
Kroki
1
Zrobione
|
WiśnieWrzuć wiśnie do rondelka razem z cukrem i wodą. Całość zagotuj. Gdy masa będzie się gotować dodaj mąkę kukurydzianą i mieszaj energicznie masę aż zgęstnieje. Powinna być nieco "kisielowata" i nabrać konsystencji frużeliny. Odstaw na bok. |
2
Zrobione
|
Masa serowaTrzepaczką rozprowadź twarożek w misce, by stał się nieco bardziej plastyczny i delikatny. Dzięki temu nie będzie problemu podczas dodania do tego reszty składników. |
3
Zrobione
|
Żółtka wymieszaj razem z jajkiem i mlekiem skondensowanym. Użyj trzepaczki i zrób to delikatnie tylko do połączenia składników. |
4
Zrobione
|
Podgrzej olej do temperatury 60 stopni i dodaj do niego przesianą mąkę. Olej z mąką wymieszaj przy użyciu trzepaczki. |
5
Zrobione
|
Do twarożku dodaj mix jajek i wymieszaj całość trzepaczką delikatnie do połączenia składników. Do masy dodaj olej wymieszany z mąką i ponownie wszystko wymieszaj delikatnie trzepaczką (do połączenia składników). |
6
Zrobione
|
Białka ubij na sztywno i do ciągle ubijanych białek dodawaj cukier w 4 turach co 30 sekund. Miksuj aż masa nie będzie miała drobinek cukru. |
7
Zrobione
|
Do białek wlej w 3 turach wcześniej pryzgotowaną masę jajeczną. Całość mieszaj szpatułką delikatnie by nie stracić napowietrzenia. Masa powinna się delikatnie połączyć z bezą by nie powstały "chmurki" w masie sernikowej. |
8
Zrobione
|
Dno formy o średnicy 20 cm wyłoż papierem do pieczenia. Na dno rozłóż wiśnie z sokiem i rozprowadź równomiernie. Wylej na górę masę serową. I wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z opcją grzania góra dół. Piętro niżej powinna znajdować się blaszka z odrobiną wody. Sernik będzie się wtedy piekł na parze. W taki sposób piecz sernik przez 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temepraturę do 12o stopni i piecz sernik przez kolejne 80 minut. |
9
Zrobione
|
Po upieczeniu odstaw sernik na bok, a najlepiej pozostaw go w formie na całą noc w lodówce. |