0 0
Muffinki Harry Potter

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Pasta orzechowa
100 g orzechy laskowe
20 g mąka migdałowa
30 g cukier
1 łyżka woda
1/2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
Ciasto
150 g mąka pszenna
100 g cukier
1 łyżka kakao
150 g masło
3 jajka
1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
50 g orzechy laskowe
100 ml mleko
Nadzienie
100 g czekolada mleczna
1/2 porcji pasta z orzechów
50 g orzechy laskowe
Krem
200 g śmietana 30%
250 g mascarpone
1 łyżka czarne kakako
czarny barwnik
150 g czekolada mleczna
Dekoracje
200 g masa cukrowa
złoty barwnik
złote kuleczki
czerwony barwnik
1 arkusz papier jadalny

Muffinki Harry Potter

Muffinki z orzechami laskowymi i kremem orzechowym

  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Nadzienie

  • Krem

  • Dekoracje

Wskazówki

Udostępnij

Muffinki Harry Potter

Muffinki Harry Potter wg mnie wyglądają obłędnie! A przygotowanie złotego znicza to nie lada wyzwanie. Jak się do tego zabrać? I z czego składają się muffinki? Tego dowiecie się za chwilę i mam nadzieję, że będziecie rownie zachwyceni przepisem jak i ja 🙂

Zaczynając od początku: muffinki Harry Potter to tradycyjne ciasto na muffinki, na które przepis znajdziecie w mojej książce Ciastecznik dodam,  że często modernizuję przepis podstawowy o ekstra dodatki. Zatem co znajdziecie w muffinkach HP? Przede wszystkim orzechy! Tak ten przepis w dużej mierze składa się z orzechów laskowych, i ma mocno wyczuwalny orzechowy smak. W środku jest czekoladka z pastą z orzechó laskowych, która podczas pieczenia nieco traci swoje właściwości płynne, lecz jeżeli dodacie kilka łyżek nutelli to wtedy na pewno będzie ten efekt WOW!

(Visited 4 575 times, 2 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Pasta z orzechów laskowych

Cukier oraz wodę zagotuj, aż pojawią się na wierzchu bąbelki.
Zalej orzechy syropem cukrowym. Dodaj do orzechó pozostałe składniki. Przełóż do miksera z mocnymi i miskuj do momento uzyskania gładkiej pasty. Od czasu do czasu przemieszaj.

2
Zrobione

Nadzienie

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej bądź w mikrofalówce. Wymieszaj roztopioną czekoladę z posiekanymi orzechami oraz pastą pistacjową.
Wyłóż formę silikonową z małymi półkulami przygotowaną czekoladą. Wstaw do zamrażarki na 1 godzinę.
Jeżeli nie posiadasz takiej formy to wyłóż prostokątne naczynie folią spożywczą i wylej do środka masę. Potem pokroisz w odpowiednie kształty.

3
Zrobione

Ciasto

Masło zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę. Ciągle miksując dodawaj po 1 jajku. Gdy dodasz już wszystkie jajka dodaj przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Ciągle miksując wlej cienkim strumieniem gorące mleko. Na sam koniec dodaj posiekane orzechy.

4
Zrobione

Składanie

Papilotki wypełnij do połowy ciastem. Zanurz w nich wcześniej zmrożoną czekoladę. Przykryj odrobiną ciasta czekoladę.
Wstaw mufinki do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) i piecz przez 20 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw muffinki do wystygnięcia.

5
Zrobione

Krem

Rozpuść czekoladę razem z kakao w gorącej śmietanie i odstaw do lodówki do ponownego schłodzenia.
Zmiksuj krem na sztywno i dodaj do niego mascarpone, barwnik czarny oraz pastę z orzechów laskowych. Zmiksuj całość tylko do momentu połączenia się składników.
Przełóż krem do rękawa cukierniczego i wyszprycuj go na muffinki.

6
Zrobione

Dekoracje

W celu pryzgotowania złotego znicza potrzebna będzie masa cukrowa oraz złoty barwnik.
Z masy cukrowej utwórz kulki o tej samej wielkości. Następnie rozwałkuj masę cukrową w cienki sznurek. Owiń kulkę tym sznurkiem w sposób symetryczny tzn. lewa strona kulki musi być tak samo owinięta jak prawa.
Pomaluj całość na złoto.
Skrzydła: przygotuj sobie szablon z papieru i wytnij taki sam wzór na papierze jadalnym obracając skrzydła jakby były odbite w lustrze.
Pomaluj skrzydłka złotym barwnikiem z dodatkiem spirytusu i odstaw na bok do całkowitego wyschnięcia. Ponacinaj nożyczkami skrzydła do połowy.
Złote kulki natnij na plecach i wsuń w otwory złote skrzydła.
Gotowe!

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Mufinki z gruszką i serem pleśniowym
następny
Sernik kładziony na ciasto
poprzendi
Mufinki z gruszką i serem pleśniowym
następny
Sernik kładziony na ciasto

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here