Tapioka, bogata w wapń, bezglutenowa i lekkostrawna. Równie świetna co chia.
Skąd pomysł na tapiokę? Otóż polubiłem ostatnimi czasy herbatę z Tajwanu, która jest często spotykana w centrach handlowych. Pani w sklepie nie była w stanie mi powiedzieć co to tapioka, więc musiałem skosztować i zgooglować. Wykorzystanie tego składnika jest niesamowite a kuleczki tapioki wyglądają rewelacyjnie po przyrządzeniu stąd też idea na wykorzystanie tego składnika. Dostępny jest w postaci granulowanej w większości sklepów z ekologiczną żywnością.
1
Zrobione
|
W misce utrzyj żółtko z 2 łyżkami cukru. Odstaw na bok. |
2
Zrobione
|
W garnku zagotuj mleko z resztą cukru, dodaj tapiokę. W pierwszej kolejności doprowadź całość do wrzenia. Następnie całość gotuj przez około 20-30 min na lekkim ogniu, aż kulki będą przeźroczyste. |
3
Zrobione
|
Teraz czas na owoce. Rozgotuj owoce na niewielkim ogniu i dodaj cukier. W sumie jest to podobne do przygotowania dżemu, tyle że bez udziału żelatyny. |
4
Zrobione
|
Gotowy deser przełóż do miseczek, od Ciebie zależy czy wolisz owoce na dole czy u góry. |