Składniki
-
Ciasto
-
mąka pszenna
-
mąka żytnia
-
cukier puder
-
miód
-
ciemny karmel
-
jajka
-
soda oczyszczona
-
masło
-
skórka z cytryny
-
zmielone goździki
-
smalec
-
1 słoiczek dżem cytrynowymoże być całkiem inny
-
Lukier
-
250 g cukier puder
-
łyżeczka sok z cytryny
-
1 szt. białka
Wskazówki
Święta już niebawem, w sumie to chyba najlepszy czas na przygotowanie tych pierniczków, które powinny nieco dłużej leżeć. Zdecydowałem, że tym razem chciałbym aby moje pierniczki były nieco inne, mniej tradycyjne i bardziej syte. Stąd też pomysł by przełożyć je dżemem.
Kroki
1
Zrobione
|
Karmel3 łyżki cukru rozpuścić w garnku z 1 łyżeczką wody, nie mieszać. Pilnuj aby się cukier nie przypalił. |
2
Zrobione
|
Jajka ubij z cukrem pudrem. Wszystkie suche składniki przesiej do osobnej miski (oprócz sody oczyszczonej), dodaj miód płynny, karmel, spienione białka i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj miękkie masło oraz smalec. Sodę rozpuść w łyżce letniej wody i dodaj do reszty składników. |
3
Zrobione
|
Sodę rozpuść w łyżce letniej wody i dodaj do reszty składników. Zagnieć ciasto i odstaw je do lodówki na co najmniej godzinę. Rozwałkuj je na stolnicy, tak by miało grubość 1 cm. Piecz w nagrzanym piekarniku w 120 stopniach około 6-8 min. |
4
Zrobione
|
LukierLukier przygotuj mieszając białko z cukrem pudrem i odrobiną soku z cytryny i nim udekoruj ciasteczka. |