Czy te偶 czasem nie macie co zrobi膰 z reszt膮 owoc贸w? To ciasto jest w艂a艣nie dla Was, s艂odka wersja sa艂atki "na winie"
Dlaczego resztki lata? Bo to faktycznie resztki 馃檪 Zawarto艣膰 zamra偶alnika w postaci kruchego ciasta kiedy艣 zrobionego, 艣liwki w 聽zalewie, kt贸re musia艂em otworzy膰 i wi艣nie, kt贸re wykorzysta艂em cz臋艣ciowo do przygotowania tortu na urodziny kole偶anki. I to wszystko na biszkopcie. Szale艅stwo, bo w sumie nigdy nie jad艂em biszkoptu na kruchym spodzie, a smakuje 艣wietnie. Ciasto z daleka ju偶 pachnie korzenn膮 zapraw膮 ze 艣liwek. Mam nadziej臋, 偶e skusicie si臋 na kawa艂ek.
1
Zrobione
|
Kruche ciastoPokr贸j mas艂o w kostk臋, i posiekaj razem z m膮k膮, cukrem i 偶贸艂tkiem. |
2
Zrobione
|
BiszkoptTeraz czas na przygotowanie biszkoptu, kt贸ry powinien by膰 przyrz膮dzony z sk艂adnik贸w w temperaturze pokojowej. Od razu po przygotowaniu powinien by膰 te偶 wylany na kruche ciasto i prze艂o偶ony do piekarnika. |
3
Zrobione
|
Oddziel 偶贸艂tka od bia艂ek. Bia艂ka z dodatkiem szczypty soli ubij na sztywn膮 pian臋. |
4
Zrobione
|
Ostatnim etapem jest u艂o偶enie owoc贸w na wierzch ciasta. Ja zawsze obsypuj臋 je m膮k膮 ziemniaczan膮 wtedy nie spadaj膮 mi na dno ciasta. Wam te偶 tak proponuj臋 zrobi膰. Zatem po roz艂o偶eniu owoc贸w wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na termoobiegu i piecz przez 25-30 min. Do tzw. suchego patyczka. |