0 0
Tort jednorożec

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Biszkopt
240 g mąka pszenna typ 450
300 g cukier najlepiej drobny
10 szt jajka
Krem maślany
6 szt. białka
450 g masło
200 g cukier
Nadzienie
300 g maliny
3 łyżki sok z cytryny
3 łyżki cukier
Dodatkowo
barwnik różowy, niebieski, fioletowy
złoty barwnik w proszku
2 łyżki ekstrakt migdalowy
100 g posypka cukrowa kolorowa
100 g masa cukrowa
1 szt patyczek do szaszłyków

Tort jednorożec

Tort jednorożec to coś przesłodkiego i możliwego do zrobienia właśnie przez Was! Cudowny prezent urodzinowy.

  • 145 minut
  • Porcji 12
  • Średnie

Składniki

  • Biszkopt

  • Krem maślany

  • Nadzienie

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Tort jednorożec

Tort jednorożec idealny na urodziny małej księżniczki, bądź dużej dziewczynki 🙂

Śliczny, cukierkowy, słodki i przede wszystkim uroczy. Bardzo popularne stało się przygotowywanie tortów właśnie w tym stylu. Ja się połasiłem na wykonanie tego tortu właśnie ze względu na urodziny mojej siostrzenicy. Była ona zachwycona wyglądem, a jeszcze bardziej cieszyła się gdy wcinała róg z masy cukrowej! (o zgrozo jakie to musiało być słodkie!).

Tort jest pracochłonny, ja poświęciłem mu mniej więcej 3 godziny. Jednak jak to ja, jestem kompletnie niezorganizowany i nie robię kilku rzeczy na raz tylko powoli i drobnymi kroczkami sobie piekę torcik.

Jest to mój pierwszy tort unicorn, i mam nadzieję, że uda mi się ich wykonać więcej. Oczywiście zrobiłem go z pomocą Rosanny Pansino

Rosana jest dla mnie po prostu niesamowita, te jej przesłodkie i cukierkowe wypieki na pewno spodobają się Waszym dzieciom!

(Visited 3 579 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Biszkopt

Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Z połowy składników wykonaj 1 ciasto, a z 2 kolejne. Jeżeli masz 1 formę to musisz niestety poczekać.
Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Dodawaj następnie po 1 łyżce cukru do białek cały czas miksując (mniej więcej co 1 minutę 1 łyżka). Dodaj żółtka pojedynczo i ponownie zmiksuj. Dodaj przesianą mąkę, posypkę cukrową i wszystko delikatnie wymieszaj tylko do momentu połączenia składników.
Dno formy okrągłej o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto i piecz przez 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, na termoobiegu.

2
Zrobione

Krem maślany

Krem maślany posłuży do przygotowania zarówno "tynku" w okół tortu, włosów jednorożca jak i posłuży do przełożenia ciasta.
Białka wymieszaj z cukrem i postaw miskę na parze z białkami i cukrem. Mieszaj od czasu do czasu, aż do momentu kiedy się cukier rozpuści. Białka przełóż do miski i przy użyciu miksera ubij białka na sztywną masę (około 10 minut). Gdy masa będzie już zimna (ochłodzi się podczas ubijania), dodawaj po 1 łyżce masła i ciągle miksuj. Gdy połączysz całe masło z bezą podziel ją w następujący sposób: połowa masy na bok, do obłożenia tortu, 1/4 z masy rozłożona do 3 miseczek, oraz 1/4 do osobnej miseczki.

3
Zrobione

Krem maślany

Do masy w 3 miseczkach dodaj barwniki spożywcze: do 1 miseczki różowy, do 2 fioletowy a do 3 niebieski. Wymieszaj masę i wszystkie 3 przełóż do rękawa cukierniczego.

4
Zrobione

Złoty róg

Masę cukrową podziel na 2 części, gdzie 80 g rozwałkuj w rulon który zwęża się ku 1 końcowi, a z pozostałej części uformuj uszy od jednorożca.
Tak uformowany róg pomaluj złotym barwnikiem wymieszanym z ekstraktem migdałowym.

5
Zrobione

Nadzienie malinowe

Maliny połącz z sokiem z cytryny oraz z cukrem. Całość zagotuj. Pozostaw na ogniu od czasu do czasu mieszając by się masa nie przypaliła. Odparuj wodę by owoce zgęstniały.
Maliny przetrzyj przez sito jeżeli nie lubisz pestek. Odstaw do wystygnięcia (najlepiej na 3 godziny).

6
Zrobione

Składanie

Blaty biszkoptowe przełóż kremem, natomiast przy 2 piętrze wyszprycuj tylko kręgi z kremu przy krawędzi i przy środku. Pustą przestrzeń wypełnij konfiturą malinową. Całość obłóż masą maślaną. Wstaw do lodówki na 30 minut.
W środek ciasta wbij róg, i przy pomocy tylko z gwiazdką uformuj różyczki na głowie jednorożca. Wbij uszy no i na koniec namaluj oczy przy pomocy pędzelka. Możesz w tym celu użyć np kakao wymieszanego z wodą.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Babeczki z śliwkami
poprzendi
Babeczki z śliwkami
Brownie z sadu
następny
Brownie z sadu
Babeczki z śliwkami
poprzendi
Babeczki z śliwkami
Brownie z sadu
następny
Brownie z sadu

2 Komentarze Ukryj komentarze

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here