Do cake popsów możecie użyć mascarpone lub ulubionego dżemu.
Cake pops to ciastkowe lizaki w wolnym tłumaczeniu. Zmierzyłęm się z nimi 2 raz, pierwszy raz to właśnie przy przygotowywaniu przepisu na Walentynki dla Was, a 2 raz to w programie Bake Off – Ale Ciacho! Sprawa wyglądała nieco bardziej na skomplikowaną, z uwagi na fakt, że ciasto musiałem sam przygotować a nie mogłem skorzystać z krakersów. No cóż, nic w tym trudnego ale sprawa zaczyna się komplikować gdy ma się na to wszystko 2 godziny, a w skład odcinka nie wchodzą tylko lizaki ciastkowe ale i rónież kruche ciastka i batoniki.
Podczas przygotowania cake pops zdecydowałem się na wykorzystanie ciasta babkowego, na które przepis możecie znaleźć właśnie u mnie na stronie internetowej. Jeżeli nie macie ochoty robić własnego ciastka równie dobrze możecie skorzystać z: ciastek Oreo, herbatników, biszkoptów resztek innego suchego ciasta biszkoptowego. Na potrzeby tego przepisu podałem ten składnik po prostu jako ciasto. Życzę udanego kręcenia!
1
Zrobione
|
Drobno zblendowane ciasto połącz z dżemem. Możesz to zrobić przy użyciu rąk bądź trzepaczki. Dodaj ekstrakt i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj. Uformuj około 20 - 25 kuleczek. Do każdej wbij patyczek. Wstaw do zamrażarki na 15 minut. |
2
Zrobione
|
Na parze podgrzej czekoladę razem z śmietaną. Podgrzej tylko do momentu rozpuszczenia się czekolady, nie dłużej. |
3
Zrobione
|
Uformowane kulki zanurz w czekoladzie i odstaw do kieliszka w lodówce by się dobrze schłodziło. Możesz dodatkowo udekorować kolorową posypką. Smacznego! |