0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
400 g ciasto dowolne zblendowane na bardzo drobno
200 g dżem z czarnej porzeczki może być również mascarpone
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
100 g czekolada gorzka
50 g śmietana 36%

Cake pops

Do cake popsów możecie użyć mascarpone lub ulubionego dżemu.

  • 45 minut
  • Porcji 20
  • Łatwe

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Cake pops

Cake pops to ciastkowe lizaki w wolnym tłumaczeniu. Zmierzyłęm się z nimi 2 raz, pierwszy raz to właśnie przy przygotowywaniu przepisu na Walentynki dla Was, a 2 raz to w programie Bake Off – Ale Ciacho! Sprawa wyglądała nieco bardziej na skomplikowaną, z uwagi na fakt, że ciasto musiałem sam przygotować a nie mogłem skorzystać z krakersów. No cóż, nic w tym trudnego ale sprawa zaczyna się komplikować gdy ma się na to wszystko 2 godziny, a w skład odcinka nie wchodzą tylko lizaki ciastkowe ale i rónież kruche ciastka i batoniki.

Podczas przygotowania cake pops zdecydowałem się na wykorzystanie ciasta babkowego, na które przepis możecie znaleźć właśnie u mnie na stronie internetowej. Jeżeli nie macie ochoty robić własnego ciastka równie dobrze możecie skorzystać z: ciastek Oreo, herbatników, biszkoptów resztek innego suchego ciasta biszkoptowego.  Na potrzeby tego przepisu podałem ten składnik po prostu jako ciasto. Życzę udanego kręcenia!

(Visited 1 986 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Drobno zblendowane ciasto połącz z dżemem. Możesz to zrobić przy użyciu rąk bądź trzepaczki. Dodaj ekstrakt i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj. Uformuj około 20 - 25 kuleczek. Do każdej wbij patyczek. Wstaw do zamrażarki na 15 minut.

2
Zrobione

Na parze podgrzej czekoladę razem z śmietaną. Podgrzej tylko do momentu rozpuszczenia się czekolady, nie dłużej.

3
Zrobione

Uformowane kulki zanurz w czekoladzie i odstaw do kieliszka w lodówce by się dobrze schłodziło. Możesz dodatkowo udekorować kolorową posypką. Smacznego!

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Sernik bazyliowy
poprzendi
Sernik bazyliowy
Tarta z figami
następny
Tarta z figami
Sernik bazyliowy
poprzendi
Sernik bazyliowy
Tarta z figami
następny
Tarta z figami

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here