Składniki
-
Ciasto
-
4 szt. jajka
-
4 szkl. mąka pszenna
-
2 łyżki spirytus
-
200 g śmietana 18%
-
szczypta sól
-
2 łyżki masło
-
Dodatkowo
-
2 szkl. cukier puder
-
2 szkl. olej
-
600 g smalec
Wskazówki
Chrust
Chrust lub faworki, jak kto woli bądź skąd pochodzi. Ciasto mało skomplikowane, lubi mąkę (zawsze jak dodamy jej dużo podczas wałkowania to cieniutkie ciasto po usmażeniu i tak będzie chrupać). Dodatkiem do tradycyjnych faworków jest obowiązkowo spirytus, bez którego będą ciastka nasiąknięte tłuszczem.
Ciasto lubi też „sadomaso” czyli walenie wałkiem ;D zatem jeżeli chcecie się wyżyć obkładajcie gotowe ciasto ile wlezie, to właśnie dzięki temu zabiegowi na chruście pojawiają się charakterystyczne pęcherzyki powietrza.
Ciasto możecie oczywiście wyrobić ręcznie i w sposób tradycyjnych, czyli wszystkie składniki wymieszać razem i zagnieść ciasto. Ja jednak jestem zwolennikiem maszynowej pracy z ciastem, z tego względu że mniejszy wpływ na ciasto mamy my sami i dzięki czemu jest przepis bardziej powtarzalny. Niektórzy mają cieplejsze ręce i szybciej wyrobią ciasto poprzez roztopienie tłuszczu ciepłotą własnego ciała. Inni mają ręce lodowate więc będą działać wręcz odwrotnie na ciasto niż jest to potrzebne.
Poniższy przepis zatem określa przygotowanie ciasta z użyciem haku.
Kroki
1
Zrobione
|
Wszystkie składniki do przygotowania ciasta zagnieć razem. Ciasto powinno być lekko klejące lecz plastyczne. Ciasto możesz wyrobić również w robocie kuchennym z "hakiem". |
2
Zrobione
|
Ciasto podziel na kilka części i na mocno obsypanej mąką stolnicy rozwałkuj je na arkusz o grubości około 2 mm. Przy użyciu radełka bądź noża pokrój je na paski o szerokości około 3 cm i długości 10 cm. |
3
Zrobione
|
W garnku podgrzej smalec oraz olej do temperatury 170 stopni i wrzucaj po 7 sztuk faworków na rozgrzany tłuszcz (tak by miały nieco luzy w rondelku). Smaż po 1,5 - 2 min z każdej strony - do uzyskania ciemnozłotego koloru. |