Składniki
-
Ciasto parzone
-
4 szt. jajka
-
120 g mąka pszenna
-
70 g zimna woda
-
80 g mleko
-
80 g masło
-
2 łyżeczki cukier
-
1/4 łyżeczki sól
-
Kruszonka
-
75 g masło
-
75 g mąka
-
75 g cukier
-
Krem
-
2 szt. żółtka
-
50 g cukier
-
2 szt. białka
-
3 g żeltyna
-
15 g zimna woda
-
25 ml Amaretto
-
250 g mascarpone
-
Krem kawowy
-
150 g śmietana 365
-
200 g biała czekolada
-
2 łyżeczki kawa rozpuszczalna
-
1 łyżeczka kawa zmielonafusy
Wskazówki
Kawowe ptysie z kruszonką
Na przebudzenie dobra i kawa! Słodka kawa! No i ptyś, albo wiecie co olać kawę, i zjedzmy ptysia 🙂
Ten przepis to nowa odsłona tego co możecie znaleźć w mojej książce. Książkę rzecz jasna możecie kupić w sklepie internetowym np. eMPIK
Cudowną nowiną jets to, że od 15 marca będziecie mogli kupić książkę w nowym wydaniu – w miękkiej oprawie z kilkoma nowymi zdjęciami. Mam nadzieję, że spodoba się Wam!
W książce znajdziecie przepis na ptysie z kremem pistacjowym, a tutaj zdecydowałem się przygotować ptysie z kruszonką kremem jak do tiramisu, i pysznym kremem kawowym na białej czekoladzie z pipetką wypełnioną kawą.
Wielu z was pyta się co to jest na górze. Zatem wyjaśniam, jest to pipetka, którą należy nasączyć ciastko przed ugryzieniem. Możecie ją wypełnić dowolnym sosem czy sokiem.
Przepis nie jest trudny do wykonania lecz wymaga drobnych umiejętności. Życzę Wam powodzenia!
Kroki
1
Zrobione
|
Ciasto parzoneW rondelku rozpuść masło razem z cukrem i solą w wodzie i mleku. Gdy tłuszcz się rozpuści dodaj przesianą mąkę. Całość energicznie wymieszaj drewnianą łyżką i chwilę "smaż" w rondelku (około 2 minut) - od czasu do czasu mieszając. |
2
Zrobione
|
KruszonkaMiękkie masło połącz z resztą składników i zagnieć do powstania jednolitej masy. |
3
Zrobione
|
Ciasto parzone c.d.Do wcześniej przygotowanego ciasta parzonego dodawaj po 1 jajku cały czas ucierając składniki, aż się połączą. |
4
Zrobione
|
Na wyszprycowanych ptysiach ułóż zamrożone talarki z kruszonki. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piecz przez około 20 minut (aż będą złote z wierzchu). |
5
Zrobione
|
KremŻółtka zmiksuj na parze razem z cukrem pudrem, aż powstanie jasna i puszysta masa. Do zmiksowanych żółtek dodaje mascarpone i wszystko wymieszaj trzepaczką. W misie miksera ubij białka na sztywno. |
6
Zrobione
|
Krem kawowyPodgrzej śmietanę i dodaj do niej kawę. Na koniec dodaj białą czekoladę i mieszaj tak długo aż się rozpuści. |
7
Zrobione
|
Ptysie wypełnij kremem z amaretto, a na wierzchu wyszprycuj krem kawowy. Całość możesz udekorować zatemperowaną czekoladą i pipetką z espresso. |