Składniki
-
Makaroniki
-
2 szt. białka
-
113 g cukier puder
-
71 g mąka migdałowa
-
50 g cukier
-
1 łyżeczka barwnikbiel tytanowa
-
2 łyżki wiórki kokosowe
-
Krem
-
4 szt. żółtko
-
50 g cukier
-
1 szkl. mleko
-
1/4 szkl. mąka kukurydziana
-
2 łyżki pasta kokosowa
-
100 g masło
Wskazówki
Kokosowe makaroniki
Dalej walczycie o idealne i perfekcyjne makaroniki? Czujecie, że to nie ciastka dla Was?
Mogę Wam jedynie powiedzieć, że im więcej razy przygotujecie makaroniki i zrozumiecie parę reguł, to każdy następny będzie dla Was bułką z masłem. O czym należy pamiętać podczas przygotowania makaroników?
Po pierwsze nie przebijcie białek! Zbyt długo ubijane białka powodują wtłoczenie zbyt dużej ilości powietrza do bezy. W kolejnym kroku będziecie musieli się pozbyć nadmiaru powietrza, dłużej mieszając masę.
Nie możecie zmęczyć masy! Zbyt długie mieszanie białek z migdałami spowoduje, że ciastka będą zbyt wodniste. Na wskutek czego rozleją się podczas pieczenia i nie powstanie tak charakterystyczna stopka.
Od kilku lat korzystam z tego przepisu i za każdym razem wychodzą cudowne makaroniki. Nie bójcie się do mnie napisać, jeżeli potrzebujecie pomocy podczas wykonania makaroników, z chęcią Wam pomogę 🙂
Kroki
1
Zrobione
|
MakaronikiMąkę migdałową przesiej przez sitko razem z cukrem pudrem. |
2
Zrobione
|
Do ubitych białek dodaj przesianą mąkę migdałową oraz cukier puder. Całość wymieszaj szpatułką aż będzie lekko lejące i po wyszprycowaniu będzie odrobinę się rozchodzić na boki. Jeżeli zaczynacie swoją przygodę z makaroniki warto się wyposażyć w silikonową matę do makaroników. |
3
Zrobione
|
Makaroniki należy piec w temperaturze 140 stopni przez około 14 minut. Po upieczeniu należy je odstawić na bok do całkowitego wystygnięcia. |
4
Zrobione
|
KremŻółtka zmiksuj razem z cukrem i mąką migdałową na jasną masę. Ciągle miksując wlej gorące mleko. |
5
Zrobione
|
W misie miksera utrzyj masło na jasną masę i ciągle miksując dodawaj po 1 dużej łyżce masy budyniowej. Miksuj tylko do połączenia składników. |
6
Zrobione
|
Na każdą połówkę makaronika wyszprycuj krem i złącz z 2 połową makaronika. |