Składniki
-
150 g masło
-
2 szt. jajka
-
2/3 szkl. cukier
-
2 łyżki jogurt naturalny
-
1/3 szkl. mleko
-
10 g proszek do pieczenia
-
2 szkl. mąka pszenna
-
1/4 szkl. wrzątek
-
150 g czekolada gorzkaposiekana na większe kawałki bądź kropelki
Wskazówki
Mufinki z czekoladą
Często zastanawiacie się co przygotować dla swoich dzieci w letnie dni? Myślicie też z czym wybrać się na piknik? Odpowiedź chyba nasuwa się sama: mufinki. Na stronie znajdziecie przepis na słodkie babeczki jak i te bardziej wytrawne. Moim zdecydowanym faworytem są mufinki z ziołami, suszonymi pomidorami oraz twarożkiem. Przepis na tego typu mufinki znajdziecie tutaj: https://ciastecznik.pl/recipe/pomidorowe-cupcakes/
Wracając do przepisu, który dla Was przygotowałem. Opiera on się na wcześniejszym ucieranym cieście jogurtowym z dodatkiem drobinek czekolady. Ja przyznam się, że korzystam ciągle z kropelek, które dostałem od Callebaut. Różnica w przygotowaniu tych mufinek jest taka, że są one z dodatkiem wrzątku więc w strukturze przypominają nieco babkę piaskową, lecz zapewniam Was że są przepyszne.
Kroki
1
Zrobione
|
Miękkie masło utrzyj na jasny puch. Ciągle miksując dodawaj na przemian jajka i cukier. Gdy składniki się połączą dodaj jogurt naturalny (powinien mieć temperaturę pokojową). Zmiksuj wszystko razem. Dodaj przesiane suche składniki. Następnie wlej mleko w temperaturze pokojowej i na koniec dodaj wrzątek. Do gotowej masy dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj. |
2
Zrobione
|
Formę do mufinek wyłóź papilotkami. Wypełnij każdą z nich do 2/3 wysokości (najlepiej przy użyciu rękawa cukierniczego). |