Składniki
-
Ciasto
-
500 g mąka pszenna
-
5 szt. żółtko
-
60 g cukier
-
1 lyżeczka ekstrakt cytrynowy
-
50 g drożdże świeże
-
70 g masło
-
1/2 szkl. mleko
-
Nadzienie
-
250 g mak
-
3 łyżki miód
-
1/4 szkl. rodzynki
-
100 g biała czekolada
-
1 łyżeczka ekstrakt migdalowy
-
Dodatkowo
-
800 g smalec
Wskazówki
Pączki z makiem
To ostatni przepis na pączki w tym roku i obiecuję Wam, że kolejny zobaczycie dopioero za rok. Jednak na pączki z makiem musiałem się skusić bo dla mnie jest to fenomenalne. Jak jeszcze pracowałem w banku, to mniej więcej 8 lat temu było codziennie podchodziłem do Społemowej piekarni i kupowałem pączka z makiem (o matko dziennie jeść pączka!). Był po prostu fenomenalny w smaku! Nieco kształtem inny niż te, które ja zrobiłem (był kwadratowy) lecz moje są zdecydowanie smaczniejsze.
Do przygotowania ciasta na pączki używam cały czas tej samej receptury. Za każdym razem proces przygotowania jest niemalże ten sam. Jak odnajdę gdzies przepis z lat 50 to na pewno go dodam na bloga bo uważam, że warto celebrować tradycyjne cukiernictwo. Dzisiaj dzielę się z Wami swoim przepisem, życzę smacznego smażenia!
Kroki
1
Zrobione
|
Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru i ucieraj tak długo aż nabiorą konsystencji wodnistej. Drożdże zalej 1/4 szklanki letniego mleka, dodaj łyżeczkę mąki pszennej i wymieszaj widelcem. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. |
2
Zrobione
|
W dużej misce utrzyj cukier razem z żółtkami. Ciągle miksując wlej letnie masło a następnie roztopione masło. Dodaj przesianą mąkę oraz zaczyn z drożdży. Wyrób ciasto i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia. |
3
Zrobione
|
NadzienieMak zalej wrzątkiem do przykrycia. Odstaw na bok do wystygnięcia. Gdy mak będzie już zimny przeciśnij go przez gazę i zmiel (możesz też kupić mielony mak i go po prostu zalać wrzątkiem i odcisnąć). |
4
Zrobione
|
Wyrośnięcie ciasto wyrób jeszcze raz. Podziel je na kawałki o wadze około 70 g. Z każdego kawałka uformuj kulki i spłaszcz. Do środka nałóż farsz z maku i sklej brzegi ciasta i uformuj kulki. |
5
Zrobione
|
Rozgrzej tłuszcz do temperatury 170 stopni. Wrzucaj pączki na rozgrzany tłuszcz i smaż po 2-3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu wyłóż na ręcznik papierowy by nadmiar tłuszczu obciekł. |