Składniki
-
Biszkopt
-
6 szt. jajka
-
120 g cukier
-
160 g mąka pszenna
-
50 g masło
-
15 g kakao
-
Krem
-
100 g czekolada mleczna
-
100 g czekolada gorzka
-
400 g śmietana 36%
-
2 łyżeczki żelatyna
-
200 g śliwki suszone
-
1 szkl. alkohol
-
Polewa
-
100 g śmietana 30%
-
100 g masło
-
3 łyżki cukier
-
3 łyżki kakao
Wskazówki
Pijana śliwka
Pijana śliwka to ciasto zdecydowanie nie na kinder party. Raczej powiedziałbym, że na mocno zakrapianą imprezę dorosłych. Na jakie okazje się świetnie sprawdzi? No np. podczas wizyty teściowej, albo zabawy sylwestrowej. A tak na prawdę każda okazja jest dobra by przygotować to pyszne ciasto. Jak sama nazwa wskazuje, śliwki są porządnie namoczone w alkoholu. Intensywność % zależy od tego jakiego trunku użyjecie. Nada się rum, spirytus, wódka czy też likier czekoladowy. Ja do mojej pijanej śliwki użyłem wódki o smaku śliwek (30%) i świetnie pasowała całość do siebie.
Pijaną śliwkę możecie przełożyć powidłami śliwkowymi by jeszcze bardziej uwydatnić smak śliwek. Ja musiałem się spieszyć bo goście już za drzwiami, więc nie było czasu na dyrdymały 🙂
Zapraszam zatem po przepis!
Kroki
1
Zrobione
|
BiszkoptMąkę przesiej razem z kakao i wymieszaj. |
2
Zrobione
|
KremŚliwki pokrój na większe kawałki i zalej alkoholem (najlepiej na 24 h - jeżeli nie masz tyle czasu to minimalnie na godzinę i rekomenduję użyć wtedy mocniejszego trunku). |
3
Zrobione
|
Krem c.d.Zimną śmietanę z czekoladą ubij na 3/4(prawie sztywno). |
4
Zrobione
|
Biszkopt przekrój wzdłuż i każdą część nasącz alkoholem. Przełóż ciasto kremem. |
5
Zrobione
|
PolewaMasło podgrzej razem z cukrem i śmietaną. Dodaj kakao i energicznie całość wymieszaj trzepaczką. Polej wierzch ciasta. |