Składniki
-
Ciasto
-
200 g masło
-
1 szt. żółtko
-
2 łyżeczki proszek do pieczenia
-
2 szkl. mąka pszenna
-
3 łyżki śmietana 18%
-
2 łyżki cukier
-
Masa serowa
-
6 szt. żółtko
-
1 szkl. cukier
-
1,5 szkl. mleko
-
1,2 kg ser półtłustypotrójnie zmielony
-
2 opakowania budyń waniliowy
-
125 ml olej
-
Beza
-
1 szkl. cukier drobny
-
2 łyżki mąka ziemniaczana
-
6 szt. białka
Wskazówki
Święta, święta i po świętach. Ja jednak nie zdążyłem dodać wszystkich przepisów na bloga. Po prostu zabrakło czasu. mam nadzieję, że ten sernik jednak przyda wam się nie tylko w okresie świątecznym ale w każdy inny dzień będzie równie dobry. Dlaczego nazywa się z rosą? Ponieważ w momencie studzenia bezy, pojawiają się złote kropelki z cukru.
Kroki
1
Zrobione
|
Przygotowanie ciastaWszystkie składniki połącz ze sobą i zagnieć ciasto. Rozwałkuj je i wyłóż nim formę o wymiarach 37x24 cm. |
2
Zrobione
|
Masa serowaŻółtka utrzyj na jasną i puszystą masę razem z cukrem. Dodaj do żółtek ser potrójnie zmielony, mleko i wszystko dokładnie wymieszaj, lecz delikatnie. Na koniec dodaj przesianą mąkę oraz olej. Ponownie wszystko wymieszaj i wylej na ciasto. |
3
Zrobione
|
PieczenieWstaw sernik do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na termoobiegu i piecz przez 50 minut. |
4
Zrobione
|
BezaBiałka ubij na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli. Dodawaj po 1 łyżce cukru tak co najmniej po 1 minucie aby dobrze się rozprowadził. Na koniec dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną i miksuj delikatnie przez chwilę aby mąka się połączyła z pianą. |
5
Zrobione
|
Na koniec wyłóż bezę na sernik i wstaw do piekarnika ponownie na 20 minut. |