Składniki
-
Ciasto
-
3 szt. jajka
-
3/4 szkl. cukier
-
3/4 szkl. olej
-
2 szkl. mąka pszenna
-
2 łyżeczki proszek do pieczenia
-
450 g szpinak mrożony
-
Krem
-
300 g śmietana 36%
-
3 łyżki cukier puder
-
2 łyżeczki żelatyna
-
Dodatkowo
-
1 szt. granat
-
100 g jeżyny
Wskazówki
Tort Leśny mech
Tort leśny mech to ciasto na bazie szpinaku i oleju. Powiem szczerze, że raczej zostałem namówiony do wykonania tego ciasta niżeli odczuwałbym nieodpartą pokusę przygotowania czegoś takiego. Gdy zastanwiam się co upiec, to często pada odpowiedź Leśny mech! Zapewne jesteście tak samo ciekawi doznać smakowych jak i ja. Jednak po tym przepisie możecie zadać sobie pytanie: dlaczego wrzucasz przepis, do którego nie jesteś przekonany? Sprawa jest dziecinnie prosta! Nie nawidzę szpinaku! Nie boję się eksperymentować w kuchni. Głównym powodem stworzenia przepisu była ciekawość smaku. I śmiało mogę powiedzieć, że przepisu nie powtórzę bo czuć w cieście posmak szpinaku ;D
Zatem zachęcam do wykonania ciasta wszytskich maniaków fit słodkości i szpinaku. Jeżeli ktoś nie lubi tej rośliny, to niech od razu da sobie spokój i przejdzie do zakładki Ciasta tradycyjne. W tym dziale na pewno znajdzie coś pysznego i godnego uwagi 🙂
Kroki
1
Zrobione
|
CiastoSzpinak przed przygotowaniem musisz rozmrozić. Następnie na sitku odcedź go z nadmiaru wody. Szpinak im drobniejszy tym lepszy dlatego w razie koneicznosci zblenduj go. |
2
Zrobione
|
Upieczone ciasto odstaw n abok do wystygnięcia. |
3
Zrobione
|
KremŻelatynę zalej zimną wodą i odstaw na bok do napęcznienia. W międzyczasie w misie miksera ubij śmietanę. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. |
4
Zrobione
|
Biszkopty przełóż kremem i na wierzchu również rozprowadź krem. Obsyp obficie pokruszonym ciastem i udekoruj granatem i jeżynami. |