0 0
Bezy truskawkowe

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
2 szt. białka
1 szkl. cukier drobny
3 łyżki dżem truskawkowy
szczypta sól

Bezy truskawkowe

Truskawka, a może borówka, lub malina? Wymieniajcie ten składnik dowolnie by swoim słodkościom nadać niepowtarzalny smak.

  • 90 minut
  • Porcji 36
  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Mały kawałek słodkości, a wymaga tyle pracy. W sumie wystarczy mieć dobrego robota kuchennego, no ale pytanie kiedy beza jest idealna? Kiedy już jest ten moment, że koniec ubijania białek, i koniec dodawania cukru? Prawda jest taka, że śnieżnobiała beza to zadanie które wymaga nie lada wiedzy. Te małe bezy truskawkowe, trochę podnoszą poprzeczkę ponieważ posiadają dodatkowy składnik.

(Visited 2 660 times, 2 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Sekret dobrej bezy tkwi w tym, że musi być idealnie ubita. Białka nie powinny być zimne (wyjęte z lodówki). Nie powinny być również przebite.
​Białka ubij w mikserze pierw na średnich obrotach. Gdy będą już lekko spienione dodaj szczyptę soli. Zwiększ obroty i ubijaj do momentu aż piana będzie na tyle ubita, że nie będzie odchodziła od miski. Teraz UWAGA, wyczytałem, że białka powinny być ubijane w metalowej bądź szklanej misie. nie wolno do tego celu używać plastikowej miski. Nie wiem dlaczego tak jest, no ale to podobno zmniejsza szanse, że beza nie wyjdzie.
Dodatkowo miska musi być idealnie sucha i czysta, ani grama wody w niej nie może być.

2
Zrobione

Wracając do przepisu. Gdy białka będą już ubite na sztywną pianę dodawaj po 1 łyżce cukru cały czas miksując. Cały zabieg dodawania cukru nie powinien trwać więcej niż 4-5 minut. Beza będzie idealna gdy nie będzie w niej drobinek cukru, i będzie miała perłowy błyszczący kolor. W jaki sposób sprawdzić czy beza nie ma cukru? Najprościej to rozetrzeć odrobinę między palcami, i wtedy wyczujemy czy posiadamy w niej jeszcze namacalny cukier. Dlaczego nie może mieć drobinek cukru? To jest niemalże oczywiste, jeżeli zaczniemy piec w temperaturze powyżej 100 stopni, cukier zrobi się brązowy a beza zbrązowieje, a przecież tego nie chcesz.

3
Zrobione

Do ubitej bezy dodaj zblendowany truskawkowy dżem i wymieszaj delikatnie szpatułką, ale tylko do tego stopnia by powstały ładne czerwone smugi.
​Białka przełóż do rękawa cukierniczego, albo tak jak ja to robię do woreczka strunowego z odciętą końcówką i uformuj małe beziki w nieco większych odstępach.

4
Zrobione

Całość włóż do piekarnika nagrzanego do 125 stopni i podsuszaj przez 1 godzinę.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Chleb orzechowy
następny
Gorąca czekolada z nutą pomarańczy
poprzendi
Chleb orzechowy
następny
Gorąca czekolada z nutą pomarańczy

Dodaj komentarz