0 0
Chleb z pesto bazyliowym

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
1 łyżeczka cukier
2,25 łyżeczki drożdże suszone
1,25 szkl. ciepła woda
1 łyżeczka sól
1,5 szkl. mąka pszenna
1 szkl. mąka pełnoziarnista
5 łyżek pesto bazyliowe

Chleb z pesto bazyliowym

Przedstawię 2 wersje przygotowania chleba, różnić się one będą wyglądem końcowym. Wszystko zależy od was jak chcecie by wasz chleb wyglądał.

  • 135 minut
  • Porcji 1
  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Czy wiecie, że ciastecznik to nie tylko przepisy na łakocie ale również wytrawne pieczywo? Tutaj taki przykład na chleb z pesto bazyliowym, oczywiście w dowolny sposób można je zastąpić, serem kozim, pesto pomidorowym. Nie jest trudny do wykonania, a jak posiadacie mikser z hakiem do ugniatania ciasta to już w ogóle luksus.

(Visited 108 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Do ciepłej wody wsyp drożdże oraz cukier. Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw na 10-15 min do wyrośnięcia. Teraz do dużej miski wsyp mąkę oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszaj (możesz użyć do tego celu ręki, a jeżeli masz robota z hakiem do ciasta ciężkiego zrób to na niskich obrotach). Następnie dodaj wywar z drożdży i wszystko dokładnie wymieszaj aż powstanie jednolita masa. W robocie zwiększ obroty do średnich, bądź wysokich.

2
Zrobione

W przypadku ręcznego wyrabiania ciasta, samo wyrobienie powinno trwać około 15-20 minut. Należy je na stolnicy ugniatać, aż będzie miało zwartą i jednolitą konsystencję, będzie lekkie w dotyku i lekko będzie się kleiło do rąk.

3
Zrobione

Gdy ciasto będzie już wyrobione odstaw je w ciepłe miejsce na 30-60 minut aby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie wyciągnij je z miski i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj ciasto na kwadrat o boku 25 cm.
Na wierzchu rozsmaruj pesto, i zwiń ciasto w rulon.

4
Zrobione

Ciasto warkocz

Zwinięte ciasto w rulon przekrój nożem przez środek. Obróć każdy z boków w taki sposób aby na górze było cięcie z widocznymi warstwami. Przeplataj ciasto na zmianę z 2 kawałkiem. Na końcach skręć by się nie rozeszło podczas pieczenia.

5
Zrobione

Ciasto z foremki

Chleb po prostu przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

6
Zrobione

Całość piecz w temperaturze 170 stopni przez 40-45 min.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Gorąca czekolada z nutą pomarańczy
następny
Babka z Baileys
poprzendi
Gorąca czekolada z nutą pomarańczy
następny
Babka z Baileys

Dodaj komentarz