0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto ptysiowe
125 g margaryna
6 szt. jajka
1,75 szkl. mąka pszenna
1 łyżeczka proszek do pieczenia
Krem
1 paczka śnieżka w proszku
400 ml śmietana 30%
1 łyżka cukier puder
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Ptysie królewskie

Lekkie i smaczne ptysie. Każdy może je zrobić w domu i wtedy zdecydowanie lepiej smakują

  • 90 minut
  • Porcji 24
  • Średnie

Składniki

  • Ciasto ptysiowe

  • Krem

Wskazówki

Udostępnij

Pewnie myślicie dlaczego królewskie? Sprawa jest dość prosta, ciasto ptysiowe tak ciężko się uciera, że najlepiej zaangażować do tego 2 dodatkowe osoby. Jedna co będzie trzymała miskę, druga co będzie ucierała no i wy, król na włościach którzy rozporządza  J. Oczywiście same ptysie są wyborne w smaku, a sam krem to może być wasza inwencja twórcza, ja proponuję akurat najzwyklejszy śmietankowy.

(Visited 70 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

W garnku zagotuj 1 szklankę wody, dodaj masło i całość doprowadź do wrzenia. Do wrzątku dodaj przesianą mąkę, całość energicznie mieszaj (nie mogą powstać grudki, proponuję do tego użyć trzepaczki a nie łyżki). Zmniejsz ogień, i całość podsmażaj przez co najmniej 10 min. Po tym czasie lekko ciepłe ciasto przekładamy do miski. Teraz rozpoczniesz najtrudniejszą fazę ucierania. Całość ucieraj, dodając cały czas po 1 jajku oraz proszek do pieczenia.

2
Zrobione

Kiedy tylko ciasto uzyska jednorodną konsystencję przy użyciu łyżeczki uformuj kopczyki na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Całość piecz około 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 210 stopni.

3
Zrobione

Krem

Przy użyciu miksera ubij śmietanę, pod koniec ubijania dodaj cukier puder, ekstrakt waniliowy oraz śnieżkę w proszku. Cały czas miksuj całość. Pamiętaj by nie „przebić” kremu.

4
Zrobione

Upieczone ptysie powinni mniej więcej potroić swoją wielkość. Schłodzone ciasto przekrój i wypełnij kremem śmietankowym.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
poprzendi
Ciasto marchewkowe
następny
Pascha
poprzendi
Ciasto marchewkowe
następny
Pascha

Dodaj komentarz