0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto ptysiowe
125 g margaryna
6 szt. jajka
1,75 szkl. mąka pszenna
1 łyżeczka proszek do pieczenia
Krem
1 paczka śnieżka w proszku
400 ml śmietana 30%
1 łyżka cukier puder
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

Ptysie królewskie

Lekkie i smaczne ptysie. Każdy może je zrobić w domu i wtedy zdecydowanie lepiej smakują

  • 90 minut
  • Porcji 24
  • Średnie

Składniki

  • Ciasto ptysiowe

  • Krem

Wskazówki

Udostępnij

Pewnie myślicie dlaczego królewskie? Sprawa jest dość prosta, ciasto ptysiowe tak ciężko się uciera, że najlepiej zaangażować do tego 2 dodatkowe osoby. Jedna co będzie trzymała miskę, druga co będzie ucierała no i wy, król na włościach którzy rozporządza  J. Oczywiście same ptysie są wyborne w smaku, a sam krem to może być wasza inwencja twórcza, ja proponuję akurat najzwyklejszy śmietankowy.

(Visited 81 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

W garnku zagotuj 1 szklankę wody, dodaj masło i całość doprowadź do wrzenia. Do wrzątku dodaj przesianą mąkę, całość energicznie mieszaj (nie mogą powstać grudki, proponuję do tego użyć trzepaczki a nie łyżki). Zmniejsz ogień, i całość podsmażaj przez co najmniej 10 min. Po tym czasie lekko ciepłe ciasto przekładamy do miski. Teraz rozpoczniesz najtrudniejszą fazę ucierania. Całość ucieraj, dodając cały czas po 1 jajku oraz proszek do pieczenia.

2
Zrobione

Kiedy tylko ciasto uzyska jednorodną konsystencję przy użyciu łyżeczki uformuj kopczyki na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Całość piecz około 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 210 stopni.

3
Zrobione

Krem

Przy użyciu miksera ubij śmietanę, pod koniec ubijania dodaj cukier puder, ekstrakt waniliowy oraz śnieżkę w proszku. Cały czas miksuj całość. Pamiętaj by nie „przebić” kremu.

4
Zrobione

Upieczone ptysie powinni mniej więcej potroić swoją wielkość. Schłodzone ciasto przekrój i wypełnij kremem śmietankowym.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Ciasto marchewkowe
następny
Pascha
poprzendi
Ciasto marchewkowe
następny
Pascha

Dodaj komentarz