0 0
Sernik dyniowy z orzechami

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Kruchy spód
150 g ciastka korzenne
1 łyżka Amaretto
15 g mąka migdałowa
50 g masło
Masa serowa
400 g puree z dyni
400 g twarożek delikatny
4 szt. jajka
1/4 szkl. cukier
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
1/2 łyżeczki cynamon
1/4 łyżeczki gałka muszkatałowa
1 łyżeczka mąka pszenna
1/2 szkl. śmietana 30%
Dodatkowo
100 g cukier
100 g orzechy laskowe

Sernik dyniowy z orzechami

Sernik dyniowy z orzechami jest pieczony w kąpieli wodnej dzięki temu jest jeszcze bardziej równy.

  • Porcji 12
  • Średnie

Składniki

  • Kruchy spód

  • Masa serowa

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Sernik dyniowy z orzechami

Ostatnio zdałem sobie sprawę, że bardzo mało serników wrzucam na bloga, a powiem Wam szczerze, że jak zobaczyłem tak cudowną dynię piżmową w sklepie i to po 4 zł za kilogram. Pomyślałem sobie, że warto zrobić coś smacznego.

Sernik nie jest skomplikowany w wykonaniu, nie wymaga też zbyt wielu składników, co najważniejsze jest delikatny i kremowy. Pomimo korzennych przypraw dobrze sprawdzi się na lato (jeżeli wcześniej dobrze go schłodzimy).

(Visited 1 357 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Kruchy spód

Kruche ciastka korzenne bądź zwykłe maślane pokrusz. Wymieszaj je razem z mąką migdałową, amaretto oraz roztopionym masłem.
Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 20 cm gdzie dno jest wyłożone papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 5 minut. Po upieczeniu pozostaw w gorącym piekarniku.

2
Zrobione

Masa serowa

Wszystkie składniki połącz razem i zmiksuj tylko do połączenia. Nie miksuj zbyt długo masy by się nie napowietrzyła zbyt mocno bo wtedy ciasto opadnie po upieczeniu. Ważne jest by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

3
Zrobione

Gotową masę serową przelej do tortownicy w której wcześniej został podpieczony spód. Wstaw tortownicę do dużego naczynia żaroodpornego wypełnionego gorącą wodą. Piecz przez około 45-50 minut w temperaturze 170 stopni z opcją grzania góra-dół.

4
Zrobione

Chrupiący wierzch

Cukier wysyp na patelnię i podgrzewaj. W pewnym momencie cukier powinien zacząć się rozpuszczać i nieco dymić. Gdy nabierze złotego koloru należy dodać poszatkowane orzechy laskowe (najlepiej blanszowane).
Całość dokładnie wymieszaj i wyłóż na papier do pieczenia. Poczekaj aż masa stwardnieje i się nieco schłodzi.
Całość zawiń w papier do pieczenia a następnie w ręcznik kuchenny i młotkiem potrzaskaj na mniejsze kawałki.

5
Zrobione

Na wierzch sernika rozsyp przygotowane orzechy w karmelu. Podawaj najlepiej następnego dnia dobrze schłodzone.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Klasyczny tort czekoladowy
poprzendi
Klasyczny tort czekoladowy
następny
Eton Mess
Klasyczny tort czekoladowy
poprzendi
Klasyczny tort czekoladowy
następny
Eton Mess

Komentarz Ukryj komentarze

Dodaj komentarz