1 0
Sernik królewski

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Ciasto kruche
2 szt. żółtko
1 łyżka śmietana 12%
2 łyżki kakao
200 g masło
400 g mąka pszenna
1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
1 łyżeczka smalec
120 g cukier
Masa serowa
1,5 kg ser półtłusty
1/2 szkl. mleko
1 łyżeczka mąka pszenna
1 łyżeczka mąka ziemniaczana
7 szt. jajka
1 opakowanie cukier wanilinowy
250 g cukier puder
150 g masło
100 g rodzynki

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Sernik królewski

Do sernika królewskiego możecie dodać również wiórki kokosowe.

  • Średnie

Składniki

  • Ciasto kruche

  • Masa serowa

Wskazówki

Udostępnij

Sernik królewski

O przygotowanie tego sernika poprosiła mnie moja mama w 1 dzień świąt. Stwierdziła, że jej nie chce się robić ciasta na święta to kupiła gotowe… o zgrozo! Jaki to wstyd, mieć syna pasjonatę cukiernika i kupować gotowe (swoją drogą obrzydliwe) ciasto w cukierni. Chciałem jej udowodnić, że przygotowanie domowego ciasta nie jest aż tak pracochłonne i czasochłonne.

I wiecie co? Moja mama nie miała żadnego robota kuchennego, tylko blender… Wyobrażacie sobie robić całe ciasto tak jak nasze babcie? Czyli ucierane wszystko ręcznie? Przygotowanie ciasta zajęło mi godzinę, a w moim domowych warunkach czas skróciłbym pewnie do 20 minut. Zatem jeżeli macie robot kuchenny i jest on w stanie przygotować jakąś część ciasta za was to nie bójcie się go użyć. Ciasto powinno wyjść pyszne!

Co zatem potrzebujemy do przygotowania sernika królewskiego? Kilka prostych składników. Całą listę znajdziecie poniżej:

 

(Visited 712 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Kruche ciasto

Wszystkie składniki poszatkuj razem. Jeżeli posiadasz robot kuchenny zmiksuj je razem do powstania jednolitej masy.
Poszatkowane składniki zagnieć razem i uformuj kulę. Powstałą kulę podziel na 2 części, zawiń w folię spożywczą i wstaw do zamrażarki na czas przygotowania masy serowej.

2
Zrobione

Masa serowa

Twaróg może być w kostce, jak i również taki dobrej jakości z wiaderka (100 % twaróg bez dodatku mąki i mleka).
Twaróg powinien być zmielony 3 razy, zatem jeżeli masz w kostce zmiel go 3 krotnie.
Masło utrzyj razem z cukrem pudrem do powstania jasnej masy. Ciągle ucierając dodawaj dużymi porcjami twaróg.

3
Zrobione

Gdy masło połączy się z twarogiem użyj blendera i dodawaj po 1 jajku ciągle blendując.
Gdy dodasz wszystkie jajka wlej mleko i ponownie całość zblenduj. Na sam koniec dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną i ponownie całość zblenduj.
Dodaj rodzynki i dokładnie wymieszaj masę.

4
Zrobione

Blaszkę o wymiarach 29x33 cm wyłóż papier do pieczenia. Na tarce z dużymi okami zetrzyj 1 kulę z ciasta kruchego i rozprowadź na dnie formy. Dociśnij dokładnie ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i podpiecz samo ciasto przez 15 minut.

5
Zrobione

Na wcześniej upieczone kruche ciasto wylej masę serową i zetrzyj ponownie na tarce z dużymi okami pozostałą część ciasta i rozsyp na wierzchu masy serowej.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez 45 minut.
Przed podaniem dobrze wystudź.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Tort naleśnikowy
poprzendi
Tort naleśnikowy
Babka marmurkowa
następny
Babka marmurkowa
Tort naleśnikowy
poprzendi
Tort naleśnikowy
Babka marmurkowa
następny
Babka marmurkowa

2 Komentarze Ukryj komentarze

Dodaj komentarz