0 1

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Kruche ciasto
50 g masło
100 g mąka pszenna
20 g cukier
1 szt. żółtko
Mus czekoladowy
2 szt. żółtko
250 ml mleko
20 g cukier
1 łyżka mąka kukurydziana
100 g cukierki kukułki
200 g śmietana 36%
4 g żelatyna
20 g zimna woda
50 g czekolada gorzka
Lustrzana polewa
120 g czekolada gorzka
120 g czekolada mleczna
80 g mleko skondensowane
54 g zimna woda
120 g cukier
9 g żelatyna
Dodatkowo
liofilizowane truskawki

Tarta z musem czekoladowym

Z wierzchu możecie dodać wiórki kokosowe wtedy ciasto nabierze nieco tropikalnego smaku.

  • Porcji 8
  • Średnie

Składniki

  • Kruche ciasto

  • Mus czekoladowy

  • Lustrzana polewa

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Tarta z musem czekoladowym

Jest to jeden z kolejnych przepisów, który powstał z “resztek” a jak to dokładnie z resztek? A no tak, że podczas robienia musu kukułkowego zostało mi go trochę no i ten rant z ciasta kruchego ponownie został wykorzystany. Jednak nie musicie się ograniczać tylko do 1 ciastka tak jak ja zrobiłem, lecz możecie zrobić ich kilka.

Dokładnie też na tyle ciast wystarczy Wam mus czekoladowy. Zdecydowanie warto zrobić ich kilka bo znika ono w mgnieniu oka. Zatem zaczynajmy pieczenie!

(Visited 297 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Kruche ciasto

Wszystkie składniki do przygotowania kruchego ciasta powinny być dobrze schłodzone.
Masło poszatkuj z resztą składników i zagnieć ciasto.
Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 0,5 cm. Wstaw ciasto do zamrażarki na 15 minut. Formę do tarty wyłóż kruchym ciastem i jeżeli nadmiernie się ogrzało ponownie je wstaw do zamrażarki na 15 minut.
Zmrożone ciasto podziuraw widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (termoobieg) na około 12 minut (powinno nabrać złotego koloru). Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.
Ciasta powinno wystarczyć na około 2 tarty

2
Zrobione

Mus kukułkowy

Zagotuj mleko i dodaj do niego cukierki kukułki od czasu do czasu przemieszaj by dobrze się rozpuściły. Jeżeli cukierki się nie rozpuszczą w pełni to ponownie podgrzej mleko do momentu rozpuszczenia.
W osobnej misie miksera zmiksuj żółtka z cukrem i mąką kukurydzianą na jasną i puszystą masę. Ciągle miksując wlewaj gorące mleko. Gdy składniki się połączą przełóż masę do rondla i podgrzewaj mieszając w miarę często. Masa powinna nieco zgęstnieć.

3
Zrobione

Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na bok do napęcznienia.
Zdejmij masę z palnika i dodaj gorzką czekoladę i mieszaj tak długo aż się rozpuści. Dodaj żelatynę i ponownie wymieszaj.
Śmietanę ubij na 3/4 (nie do końca na sztywno) i wymieszaj z przygotowanym musem kukułkowym. Śmietanę dodawaj partiami lecz mieszaj szybko by krem ci się nadmiernie nie ściął.

4
Zrobione

Lustrzana polewa

Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na bok do napęcznienia.
Cukier, syrop glukozowy oraz wodę podgrzej do 102 stopni. Dodaj mleko skondensowane. Syropem zalej czekolady i odstaw na bok aż całość osiągnie 60 stopni. Dodaj napęczniałą żelatynę i całość zmiksuj blenderem. Jeżeli w polewie będzie dużo pęcherzyków powietrza to przelej przez sito. Polewę przykryj folią spożywczą na dotyk i wstaw na całą noc do lodówki.

5
Zrobione

Składanie

Na dobrze schłodzone kruche ciasto wylej część musu, do takiego poziomu by zostało około 4 mm do brzegu. Ciasto włóż do zamrażarki by dobrze się ściął mus. Po zmrożeniu tarty podgrzej polewę do płynnej konsystencji (temperatura około 40 stopni - wymaga blendowania). Wylej polewę na wierzch ciasta na równo z krawędzią. Udekoruj z wierzchu liofilizowanymi truskawkami .

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Kukułkowy tort musowy
poprzendi
Kukułkowy tort w kruchym cieście
Babka cytrynowa
następny
Babka cytrynowa
Kukułkowy tort musowy
poprzendi
Kukułkowy tort w kruchym cieście
Babka cytrynowa
następny
Babka cytrynowa

Dodaj komentarz