0 1

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Kruche ciasto
50 g masło
100 g mąka pszenna
20 g cukier
1 szt. żółtko
Mus czekoladowy
2 szt. żółtko
250 ml mleko
20 g cukier
1 łyżka mąka kukurydziana
100 g cukierki kukułki
200 g śmietana 36%
4 g żelatyna
20 g zimna woda
50 g czekolada gorzka
Lustrzana polewa
120 g czekolada gorzka
120 g czekolada mleczna
80 g mleko skondensowane
54 g zimna woda
120 g cukier
9 g żelatyna
Dodatkowo
liofilizowane truskawki

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Tarta z musem czekoladowym

Z wierzchu możecie dodać wiórki kokosowe wtedy ciasto nabierze nieco tropikalnego smaku.

  • Porcji 8
  • Średnie

Składniki

  • Kruche ciasto

  • Mus czekoladowy

  • Lustrzana polewa

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Tarta z musem czekoladowym

Jest to jeden z kolejnych przepisów, który powstał z “resztek” a jak to dokładnie z resztek? A no tak, że podczas robienia musu kukułkowego zostało mi go trochę no i ten rant z ciasta kruchego ponownie został wykorzystany. Jednak nie musicie się ograniczać tylko do 1 ciastka tak jak ja zrobiłem, lecz możecie zrobić ich kilka.

Dokładnie też na tyle ciast wystarczy Wam mus czekoladowy. Zdecydowanie warto zrobić ich kilka bo znika ono w mgnieniu oka. Zatem zaczynajmy pieczenie!

(Visited 269 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Kruche ciasto

Wszystkie składniki do przygotowania kruchego ciasta powinny być dobrze schłodzone.
Masło poszatkuj z resztą składników i zagnieć ciasto.
Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 0,5 cm. Wstaw ciasto do zamrażarki na 15 minut. Formę do tarty wyłóż kruchym ciastem i jeżeli nadmiernie się ogrzało ponownie je wstaw do zamrażarki na 15 minut.
Zmrożone ciasto podziuraw widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (termoobieg) na około 12 minut (powinno nabrać złotego koloru). Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.
Ciasta powinno wystarczyć na około 2 tarty

2
Zrobione

Mus kukułkowy

Zagotuj mleko i dodaj do niego cukierki kukułki od czasu do czasu przemieszaj by dobrze się rozpuściły. Jeżeli cukierki się nie rozpuszczą w pełni to ponownie podgrzej mleko do momentu rozpuszczenia.
W osobnej misie miksera zmiksuj żółtka z cukrem i mąką kukurydzianą na jasną i puszystą masę. Ciągle miksując wlewaj gorące mleko. Gdy składniki się połączą przełóż masę do rondla i podgrzewaj mieszając w miarę często. Masa powinna nieco zgęstnieć.

3
Zrobione

Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na bok do napęcznienia.
Zdejmij masę z palnika i dodaj gorzką czekoladę i mieszaj tak długo aż się rozpuści. Dodaj żelatynę i ponownie wymieszaj.
Śmietanę ubij na 3/4 (nie do końca na sztywno) i wymieszaj z przygotowanym musem kukułkowym. Śmietanę dodawaj partiami lecz mieszaj szybko by krem ci się nadmiernie nie ściął.

4
Zrobione

Lustrzana polewa

Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na bok do napęcznienia.
Cukier, syrop glukozowy oraz wodę podgrzej do 102 stopni. Dodaj mleko skondensowane. Syropem zalej czekolady i odstaw na bok aż całość osiągnie 60 stopni. Dodaj napęczniałą żelatynę i całość zmiksuj blenderem. Jeżeli w polewie będzie dużo pęcherzyków powietrza to przelej przez sito. Polewę przykryj folią spożywczą na dotyk i wstaw na całą noc do lodówki.

5
Zrobione

Składanie

Na dobrze schłodzone kruche ciasto wylej część musu, do takiego poziomu by zostało około 4 mm do brzegu. Ciasto włóż do zamrażarki by dobrze się ściął mus. Po zmrożeniu tarty podgrzej polewę do płynnej konsystencji (temperatura około 40 stopni - wymaga blendowania). Wylej polewę na wierzch ciasta na równo z krawędzią. Udekoruj z wierzchu liofilizowanymi truskawkami .

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Kukułkowy tort musowy
poprzendi
Kukułkowy tort w kruchym cieście
Babka cytrynowa
następny
Babka cytrynowa
Kukułkowy tort musowy
poprzendi
Kukułkowy tort w kruchym cieście
Babka cytrynowa
następny
Babka cytrynowa

Dodaj komentarz