0 0
Wafle z galaretką

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

1 szkl. cukier
400 g śmietana 18%
250 g masło
1 opakowanie wafle
2 opakowania galaretka wiśniowa lub inna dowolna

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Wafle z galaretką

  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Wafle z galaretką

Powiem Wam szczerze, dla mnie ten przepis to kwintesencja lat 90 😀

Moja mama często robiła takie wafle, bądź z masą na bazie mleka w proszku. Jako, że moja babcia też cukiernikiem znakomitym nie była i murzynek w jej wykonaniu charakterysował się intensywnym aromatem spalenizny, to ograniczała się do ciast z minimalnym użyciem piekarnika. Wafle z galaretką w moim wypadku wiśniową to idealna przekąska na takie upały. Mógłbym długo opowiadać o plusach tej potrawy i tak zapewne bym nie wymienił ich tyle co ma “ryba filet”.

Wykonanie wafli jest bardzo proste i nie wymaga zbyt wielu składników. Wasze umiejętności cukiernicze też nie muszą być na wysokim poziomie, a jednak ten deser ma to coś w sobie. Jeżeli macie dzieci w wieku 5-10 lat to sądzę, ze powinna to być dla Was pozycja obowiązkowa na najbliższy weekend. Warto im pokazać co my jedliśmy i z czym wybiegaliśmy na podwórko jak było gorąco a oprócz mrożoną wodą w tubce nic ciekawszego do “zmaszkiecenia” nie było.

Jeżeli posiadacie jeszcze jakieś inne charakterystyczne przepisy dla naszej epoki dajcie koniecznie znać! Z chęcią je przetestuję i może nieco unowocześnię. Co rozumiem poprzez unowocześnienie? Chociażby zamianę margaryny na masło ;D taka drobna zmiana a tak kolosalna różnica smakowa 🙂

(Visited 3 774 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Masło rozuść z cukrem i śmietaną w rondelku. Gdy masa się zagotuje, zdejmij z palnika i dodaj galaretkę.
Wszystko energicznie wymieszaj. Odstaw na bok do wystudzenia.

2
Zrobione

Wafle przełóż masą (wystarczy cienka warstwa) i przekładaj do momentu wyczerpania masy wiśniowej.
Możesz wybrać inną galaretką, sądzę że świetnie sprawdzi się również galaretka agrestowa i cytrynowa.
Gdy masa z galaretki zbyt mocno się zetnie możesz ją trochę podgrzać, by łatwiej się smarowało.

3
Zrobione

Wafle dociśnij czymś ciężkim (najlepiej deskę półóż na gorę a na to coś ciężkiego by w miarę rozłożyć ciężar na cale wafle). Wafle przechowuj w lodówce. Powinny stężeć po około 1 godzinie od przełożenia.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
poprzendi
Placek z truskawkami II
Fraisier
następny
Fraisier – biszkopt z truskawkami
poprzendi
Placek z truskawkami II
Fraisier
następny
Fraisier – biszkopt z truskawkami

Dodaj komentarz