0 0
Wafle z galaretką

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

1 szkl. cukier
400 g śmietana 18%
250 g masło
1 opakowanie wafle
2 opakowania galaretka wiśniowa lub inna dowolna

Wafle z galaretką

  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Wafle z galaretką

Powiem Wam szczerze, dla mnie ten przepis to kwintesencja lat 90 😀

Moja mama często robiła takie wafle, bądź z masą na bazie mleka w proszku. Jako, że moja babcia też cukiernikiem znakomitym nie była i murzynek w jej wykonaniu charakterysował się intensywnym aromatem spalenizny, to ograniczała się do ciast z minimalnym użyciem piekarnika. Wafle z galaretką w moim wypadku wiśniową to idealna przekąska na takie upały. Mógłbym długo opowiadać o plusach tej potrawy i tak zapewne bym nie wymienił ich tyle co ma “ryba filet”.

Wykonanie wafli jest bardzo proste i nie wymaga zbyt wielu składników. Wasze umiejętności cukiernicze też nie muszą być na wysokim poziomie, a jednak ten deser ma to coś w sobie. Jeżeli macie dzieci w wieku 5-10 lat to sądzę, ze powinna to być dla Was pozycja obowiązkowa na najbliższy weekend. Warto im pokazać co my jedliśmy i z czym wybiegaliśmy na podwórko jak było gorąco a oprócz mrożoną wodą w tubce nic ciekawszego do “zmaszkiecenia” nie było.

Jeżeli posiadacie jeszcze jakieś inne charakterystyczne przepisy dla naszej epoki dajcie koniecznie znać! Z chęcią je przetestuję i może nieco unowocześnię. Co rozumiem poprzez unowocześnienie? Chociażby zamianę margaryny na masło ;D taka drobna zmiana a tak kolosalna różnica smakowa 🙂

(Visited 4 105 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Masło rozuść z cukrem i śmietaną w rondelku. Gdy masa się zagotuje, zdejmij z palnika i dodaj galaretkę.
Wszystko energicznie wymieszaj. Odstaw na bok do wystudzenia.

2
Zrobione

Wafle przełóż masą (wystarczy cienka warstwa) i przekładaj do momentu wyczerpania masy wiśniowej.
Możesz wybrać inną galaretką, sądzę że świetnie sprawdzi się również galaretka agrestowa i cytrynowa.
Gdy masa z galaretki zbyt mocno się zetnie możesz ją trochę podgrzać, by łatwiej się smarowało.

3
Zrobione

Wafle dociśnij czymś ciężkim (najlepiej deskę półóż na gorę a na to coś ciężkiego by w miarę rozłożyć ciężar na cale wafle). Wafle przechowuj w lodówce. Powinny stężeć po około 1 godzinie od przełożenia.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Placek z truskawkami II
Fraisier
następny
Fraisier – biszkopt z truskawkami
poprzendi
Placek z truskawkami II
Fraisier
następny
Fraisier – biszkopt z truskawkami

Dodaj komentarz