Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Wafle z galaretką
0 0
Wafle z galaretką

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

1 szkl. cukier
400 g śmietana 18%
250 g masło
1 opakowanie wafle
2 opakowania galaretka wiśniowa lub inna dowolna

Wafle z galaretką

  • Medium

Ingredients

Directions


Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Share

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Wafle z galaretką

Powiem Wam szczerze, dla mnie ten przepis to kwintesencja lat 90 😀

Moja mama często robiła takie wafle, bądź z masą na bazie mleka w proszku. Jako, że moja babcia też cukiernikiem znakomitym nie była i murzynek w jej wykonaniu charakterysował się intensywnym aromatem spalenizny, to ograniczała się do ciast z minimalnym użyciem piekarnika. Wafle z galaretką w moim wypadku wiśniową to idealna przekąska na takie upały. Mógłbym długo opowiadać o plusach tej potrawy i tak zapewne bym nie wymienił ich tyle co ma “ryba filet”.

Wykonanie wafli jest bardzo proste i nie wymaga zbyt wielu składników. Wasze umiejętności cukiernicze też nie muszą być na wysokim poziomie, a jednak ten deser ma to coś w sobie. Jeżeli macie dzieci w wieku 5-10 lat to sądzę, ze powinna to być dla Was pozycja obowiązkowa na najbliższy weekend. Warto im pokazać co my jedliśmy i z czym wybiegaliśmy na podwórko jak było gorąco a oprócz mrożoną wodą w tubce nic ciekawszego do “zmaszkiecenia” nie było.

Jeżeli posiadacie jeszcze jakieś inne charakterystyczne przepisy dla naszej epoki dajcie koniecznie znać! Z chęcią je przetestuję i może nieco unowocześnię. Co rozumiem poprzez unowocześnienie? Chociażby zamianę margaryny na masło ;D taka drobna zmiana a tak kolosalna różnica smakowa 🙂

(Visited 4,263 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Masło rozuść z cukrem i śmietaną w rondelku. Gdy masa się zagotuje, zdejmij z palnika i dodaj galaretkę.
Wszystko energicznie wymieszaj. Odstaw na bok do wystudzenia.

2
Done

Wafle przełóż masą (wystarczy cienka warstwa) i przekładaj do momentu wyczerpania masy wiśniowej.
Możesz wybrać inną galaretką, sądzę że świetnie sprawdzi się również galaretka agrestowa i cytrynowa.
Gdy masa z galaretki zbyt mocno się zetnie możesz ją trochę podgrzać, by łatwiej się smarowało.

3
Done

Wafle dociśnij czymś ciężkim (najlepiej deskę półóż na gorę a na to coś ciężkiego by w miarę rozłożyć ciężar na cale wafle). Wafle przechowuj w lodówce. Powinny stężeć po około 1 godzinie od przełożenia.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

previous
Placek z truskawkami II
Fraisier
next
Fraisier – biszkopt z truskawkami
previous
Placek z truskawkami II
Fraisier
next
Fraisier – biszkopt z truskawkami

Add Your Comment