Składniki
-
150 g Zakwas
-
200 g mąka razowapszenna typ 1850
-
200g ciepła wodaw temperaturze 25 stopni
-
250 g mąka żytniatyp 720
-
250 g ciepła wodaw temperaturze 25 stopni
-
1 łyżeczka sól
Wskazówki
Kroki
1
Zrobione
|
Dokładnie wymieszaj zaczyn z 200 g wody i mąką razową. Umieść wszystko w wysokim naczyniu i przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw w chłodne miejsce ( u mnie w pomieszczeniu było 17 stopni) na 8 godzin do wolnego rozrostu. |
2
Zrobione
|
Po 8 godzinach dodaj do zaczynu kolejną porcję wody, mąkę żytnią oraz wodę. Wszystko wymieszaj np. drewnianą łyżką. Wyłóż na stolnicę obsypaną mąką i uformuj podłużny chlebek. Przełóż go do koszyka rozrostowego obsypanego obficie mąką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia. |
3
Zrobione
|
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni. Na blaszce, której będzie pieczony chleb rozsyp mąkę i przełóż na nią bochenek chleba. Ponacinaj z wierzchu bochenek. Piecz przez 30-40 minut aż chleb będzie dobrze wypieczony. Co 10 minut psikaj spryskiwaczem do środka piekarnika aby para spowodowała, że skórka będzie chrupiąca. Po upieczeniu odstaw na kratkę do wystygnięcia. |
2 Komentarze Ukryj komentarze
Przepis bardzo ogólnikowy i nieprecyzyjny. „Zaczyn wymieszaj z 200 g mąki oraz mąką razowa”. Jaka to jest „mąka 200 g”, a jaka mąka razowa: żytnia, czy pszenna i ile? Naprawdę na YT można znaleźć przepisy osób, które się bardziej postarały. Ten przepis to jakaś żenada…
Effka przykro mi, że tak uważasz ponieważ tekst pisany nigdy nie zastąpi materiału wideo. Jeżeli uważasz, że jest zbyt ogólny dopracuję go. Sam przepis jest tylko przepisem i nigdy nie będzie w stanie zastąpić doświadczenia nabytego podczas wypieku kilkunastu bochenków. Chleb na zakwasie uważam, że jest jednym z trudniejszych przepisów na chleb. Osobom początkującym proponuję korzystanie z przepisów na chleb na bazie drożdży. I masz rację wkradł się błąd w przepis, zaraz go skoryguję.