Ciasto możesz obficie obsypać cukrem pudrem lub polać lukrem
Drożdżowe z morelami to skutek posta, który pojawił się mniej więcej tydzień temu. Pisałem o tym jak wykonać dobre ciasto drożdżowe i jak sobie z nim radzić w różnych warunkach.
Zatem bazą tego ciasta drożdżowego jest ciasto przygotowane zgodnie z przepisem podanym tutaj: https://ciastecznik.pl/recipe/ciasto-drozdzowe/
Mija również rok odkąd zaczęły się nagrania do Bake Off więc i trochę inspiracji właśnie z programu.
Dzisiejsze ciasto to niecodzienne smaki, bo morele z tymiankiem. Rzecz jasna używam świeżych ziół, bo to z nich wydobędziemy największy aromat, bez sypania kilku łyżeczek suszonej przyprawy. Sprawa wykonania jest dosyć prosta, dlatego też w przepisie znajdziecie informację skróconą w sprawie przygotowania ciasta
1
Zrobione
|
OwoceNa rozgrzanej patelni skarmelizuj cukier. Wrzuć na patelnię pokrojone w większe kawałki, umyte morele. Smaż przez chwilę aż karmel się ponownie nieco rozpuści. Dodaj tymianek i sok z cytryny, chwilę gotuj. |
2
Zrobione
|
Ciasto drożdżoweDrożdże rozetrzyj na płynną masę z 1 łyżeczką cukru. Zalej drożdże 1/4 szklanki letniego mleka, i dodaj łyżeczkę mąki pszennej. Wymieszaj całość widelcem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 10 minut). |
3
Zrobione
|
Ciasto drożdżoweW misie miksera utrzyj żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. |
4
Zrobione
|
Ciasto drożdżoweCiasto odstaw w misce, przykryte ręcznikiem na 1 godzinę w ciepłe miejsce. |
5
Zrobione
|
KruszonkaTwarde masło zmiksuj razem z mąką i cukrem na jednolitą masę. |
6
Zrobione
|
Na wierzchu ciasta rozprowadź owoce. Posyp całość kruszonką. |