Składniki
-
Ciasto
-
100 g brązowy cukier
-
100 g cukier
-
120 g masa kajmakowa
-
2 łyżki masło orzechowe z kawałkami orzeszków
-
250 g mąka pszenna
-
2 szt. jajka
-
130 g masło
-
1 łyżeczka proszek do pieczenia
-
100 g biała czekolada
-
100 g orzechy pekan
-
Polewa
-
100 g biała czekolada
-
4 szt. maliny liofilizowane
Wskazówki
Blondi z białą czekoladą
Blondi to prawie jak brownie – nieco wilgotne w środku lecz nie dzięki czekoladzie tylko dzięki masie kajmakowej. Tak wkrótce znajdziecie kilka przepisów na przygotowanie ciasta z użyciem masy kajmakowej. Zapewne większość z Was kojarzy ciasto 3bit do którego właśnie najczęściej wykorzystujemy masę kajmakową.
Ja mogę Wam jeszcze polecić ciasto pleśniak z kremem kajmakowym, które również jest fenomenalne w smaku.
Czym wyróżnia się blondi? Orzechowym smakiem! Tak, orzechy nadają wyrazistości w smaku tego ciasta. Na prawdę polecam Wam to ciasto jako podstawę tortów lub samodzielny wypiek.
Kroki
1
Zrobione
|
Palona biała czekoladaWzbogaci smak ciasta o karmelowo-orzechowy posmak. |
2
Zrobione
|
CiastoMasło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę (przez około 5 minut miksuj). Cały czas miksując dodawaj po 1 jajku. Dodaj masę kajmakową wymieszaną z masłem orzechowym. Na sam koniec do masy dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj. |
3
Zrobione
|
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 40 minut. |
4
Zrobione
|
PolewaRozpuść białą czekoladę i rozsmaruj ją na wierzchu ciasta. Pokrusz na górze liofilizowane maliny. |