Składniki
-
Ciasto
-
200 g masło
-
4 szt. jajka
-
5 łyżek mleko
-
3 łyżeczki proszek do pieczenia
-
150 g mąka pszenna
-
3 łyżki kakao
-
1 łyżka ekstrakt waniliowy
-
Masa serowa
-
750 g twaróg półtłusty
-
200 g masło
-
100 g wiórki kokosowe
-
1 szklanka cukier
-
6 szt. jajka
-
1 opakowanie budyń waniliowy
-
1 łyżeczka mąka ziemniaczana
-
Dodatkowo
-
200 g dżem morelowy
-
garść wiórki kokosowe
Wskazówki
Sernik kładziony na ciasto
Przepis na sernik kładziony na ciasto jest u mnie w domu już z 20 lat. Mama to ciasto zawsze robiła i w sumie średnio mi smakowało. Teraz sobie zdaję sprawę, że trochę je przeciągała w piecu dlatego było suche 😛 (wybacz mamo) lecz to też dzięki niej zacząłem piec. Mama nigdy nie kupowała gotowych ciast, tylko sama robiła. I to chyba było najwspanialsze. Domowe ciasto. I pamiętam z dzieciństwa walkę o to kto ma oblizywać miskę po masie na murzynka (i tak zawsze ja dostawałem ;D).
Ten przepis to trochę relikt, trochę postęp. Nie ma margaryny, jest masło. Nie ma cukru wanilinowego, jest ekstrakt. To drobne zmiany powodują, że ciasta smakują lepiej i wyglądają też lepiej. Mam nadzieję, że w tym przepisie znajdziecie trochę smaku dzieciństwa i zasmakuje wam sernik kładziony na ciasto, lub jak zwą go na grupach: Izaura! ja znam go też pod nazwą Orfeusz .
Smacznego!
Kroki
1
Zrobione
|
CiastoMasło, cukier, mleko i ekstrakt waniliowy podgrzej w małym garnuszku do połączenia składników. Przygotuj masę tak jak na murzynka. |
2
Zrobione
|
Masa serowaMiękkie masło utrzyj razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Ciągle ucierając dodawaj po 1 jajku na zmianę z dużą łyżką twarogu. Gdy wszystkie składniki się połączą dodaj na koniec budyń oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszaj. |
3
Zrobione
|
Blaszkę o wymiarach 27x33 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do niej ciasto czekoladowe. Na górze ciasta rozprowadź masę serową (najlepiej w formie szachownicy) . Nałóż kilka warstw twarogu na siebie, by ser był mocno wyczuwalny. |
4
Zrobione
|
PolewaPodgrzej dżem morelowy tylko do momentu rozpuszczenia. Przetrzyj dżem przez sito i dodaj do niego 2 duże łyżki wody. |