0 0
Sernik kajmakowy

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Kruche ciasto
350 g mąka ryżowa
200 g masło
2 szt. żółka
200 g cukier
1 łyżeczka proszek do pieczenia
Masa serowa
1,2 kg twaróg półtłusty 3x mielony
6 szt. żółtka
6 szt. białka
2 łyżeczki mąka ziemniaczana
1 puszka masa kajmakowa 400 g
150 g cukier
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
Polewa
100 g czekolada mleczna
30 g masło
10 g olej
50 g orzechy laskowe

Sernik kajmakowy

  • Średnie

Składniki

  • Kruche ciasto

  • Masa serowa

  • Polewa

Wskazówki

Udostępnij

Sernik kajmakowy

Często się zastanawiacie jak zrobić dobry sernik, jak sprawić by był równy albo jak sprawić by nie pękał z wierzchu. Kochani, często taki efekt jest niemożliwy do osiągnięcia w domowych warunkach i nie powinniście się tym przejmować że sernik opadł. Czasami problem tkwi nawet w piekarniku, który może rozprowadzać temperaturę mało równomiernie. Mój sernik kajmakowy opadł, pękł a i tak wyszedł wybitnie! Co w nim wspaniałego? A np. to kochani, że jest tam kajmak. Jestem absolutnym fanem kajmaku i w zasadzie ciasta z dodatkiem tego cuda zawsze wychodzą przecudownie. Mają lekko orzechowo-karmelowy smak i to nadaje im tego wybitnego twista. Jeżeli poszukujecie czegoś pysznego z kajmakiem a nie koniecznie lubicie serniki (o matko jak można nie lubić serników?!) to zajrzyjcie do przepisu na babkę z kajmakiem, która również wychodzi obłędnie.

Ciasto jest gluten free, pomimo tego że jest na kruchym spodzie. Jak to jest możliwe? Otóż zamiast mąki pszennej wykorzystałem mąkę ryżową. Jeżeli jednak lubicie gluten to spokojnie możecie wykorzystać mąkę typ 450 w proporcji 1:1 w stosunku do mąki ryżowej. U mnie wersja gluten free bo aktualnie ze względów zdrowotnych sprawdzam czy aby przypadkiem gluten mi nie szkodzi 🙂 jednak będą również przepisy glutenowe!

Zatem przejdźmy do przepisu!

(Visited 1 630 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Kruche ciasto

Wszytskie składniki poszatkuj razem na drobną kaszkę i zagnieć razem. Formę o wymiarach 33x27 wyłóż papierem do pieczenia (tylko dno). Rozprowadź ciasto na powierzchni formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez około 15 minut (do jasnozłotego koloru)

Metoda na robot kuchenny: wrzuć do naczynia miksera wszystkie składniki i szatkuj tak długo aż wszystko się połączy i zacznie tworzyć "kulę".

2
Zrobione

Masa serowa

Żółtka z cukrem zmiksuj na jasną i puszystą masę. Dodaj masę kajmakową i ponownie wszystko dokładnie zmiksuj.
Dodawaj stopniowo ser (po 1 dużej łyżce) i całość ciągle miksuj. Dodaj mąkę ziemniaczaną i ponownie wszystko razem zmiksuj.
W osobnej misie miksera ubij na sztywno białka.
Połącz ubite białka z masą serową w 3 turach. Dodaj pierw 1 porcję, wymieszaj, 2 i ponownie wymieszaj i na sam koniec 3 porcja.

3
Zrobione

Masę serową wylej na wcześniej podpieczony kruchy spód. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piecz przez 30 minut na termoobiegu, a następne 15-20 minut na opcji góra-dół.
WAŻNE! Aby sernik był wilgotny umieść piętro niżej (pod sernikiem) blachę z wodą (na wysokość 0,5 cm).

4
Zrobione

Po upieczeniu uchyl drzwiczki od piekarnika i zostaw na noc sernik w piecu.

5
Zrobione

Polewa

Czekoladę rozpuść razem z masłem (najlepiej w kąpieli wodnej). Dodaj olej i wszystko dokładnie wymieszaj.
Rozprowadź masę na dobrze schłodzonym serniku i obsyp orzechami laskowymi.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Grzebienie z nutellą
poprzendi
Grzebienie z nutellą
Dacquoise orzechowy
następny
Dacquoise orzechowy
Grzebienie z nutellą
poprzendi
Grzebienie z nutellą
Dacquoise orzechowy
następny
Dacquoise orzechowy

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here