Składniki
-
Masa serowa
-
600 g twaróg półtłusty3 krotnie zmielony
-
120 g cukier
-
1/2 szklanki likier Baileys
-
3 szt. jajka
-
1 opakowanie budyń waniliowy
-
Spód
-
3 szt. białka
-
120 g cukier
-
100 g wiórki kokosowe
-
Polewa
-
100 g czekolada mleczna
-
70 g śmietana 32%
-
20 g masło
Wskazówki
Sernik z Baileys
Czy macie ochotę na sernik z „kopniakiem”? Jako, że święta u mnie obfitowały w serniki podrzucam Wam pomysł na pyszny sernik z likierem Baileys.
Dla mnie smak tego likieru w połączeniu z czekolada mleczną Callebaut to jakieś mistrzostwo! Sernik był wspaniały w smaku i na pewno powtórzę jeszcze nie raz ten przepis. Jednak musicie pamiętać o kilku ważnych kwestiach:
- Podstawą dobrego sernika jest dobry twaróg. Do wypieku tego sera użyłem twarogu półtłustego marki własnej Kaufland (który wbrew pozorom nie jest tani) lecz ma wspaniały smak i konsystencję i nie zawiera żadnych chemicznych dodatków.
- Nie każdy twaróg w wiaderku jest 3 krotnie mielony. Czasami może nam się wydawać że ten twaróg idealnie nada się do sernika, a dopiero po upieczeniu orientujemy się że jest cięższy niż zwykle.
- Pęknięty sernik to też dobry sernik. Czasem się zdarza, że podczas pieczenia sernika pęknie z góry. Nie jest to błąd i nie ma to wpływu na walory smakowe sernika. Serniki które zawierają więcej płynów pękają, ponieważ para musi ujść w którymś momencie.
Mam nadzieję, że wypiek będzie dla Was udany!
Życzę smacznego!
Kroki
1
Zrobione
|
Spód kokosowyBiałka ubij na sztywno. |
2
Zrobione
|
Masa serowaŻółtka z 3 jajek zmiksuj razem z cukrem na białą i puszystą masę. |
3
Zrobione
|
Masę serową wylej do tortownicy z upieczonym spodem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piętro niżej wstaw brytfankę z wodą. Piecz przez 45 minut z opcją góra-dół a następnie kolejne 10 minut na termoobiegu. |
4
Zrobione
|
PolewaŚmietanę z masłem podgrzej w garnuszku. Czekoladę zalej śmietaną i masłem. Wymieszaj całość dokładnie do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia. |