Zdrowe, lekki i z owocami. Mufinki to coś dobrego i do kawki w pracy jak i w domku po obiadku.
Po ostatnim słodkim jedzeniu nabrałem wyrzutów sumienia. Postanowiłem zatem, że przygotuję coś bardziej dietetycznego i zdrowszego z mniejsza ilością cukru. Efektem czego są muf inki owsiane z borówkami. Nie są słodkie i w sumie idealnie się nadają jako przekąska podczas plażingu, czy też smażingu nad basenem.
1
Zrobione
|
Wymieszaj dokładnie mikserem olej kokosowy razem z miodem. Pamiętaj że olej kokosowy w temperaturze 25 stopni zmienia konsystencję na wodnistą. Dlatego jeżeli twój olej ma formę stałą, wstaw go do mikrofalówki na 10 sekund. |
2
Zrobione
|
Następnie dodaj jajka oraz jogurt naturalny. Wszystko dokładnie wymieszaj, w kolejnym kroku dodaj zblendowane banany oraz wszystkie przyprawy, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszaj aż się składniki połączą. Następnie dodaj mąkę i również wszystko wymieszaj. Na sam koniec dodaj borówki i delikatnie całość wymieszaj. Ciasto powinno być dosyć gęste dlatego też owoce nie opadną na dno mufinki. |
3
Zrobione
|
Blachę na mufinki posmaruj tłuszczem. Włóż do środka ciasto na mufinki, i wszystko upiecz w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. |