Uwielbiam ciasta z owocami w sezonie letnim, są one takie świeże i do tego zabijają wyrzuty sumienia.
Śliwki i czekolada, to musi się udać. Ciasto może stać się jednym z tych ulubionych ponieważ jest ono „jednogarnkowe”, co się wiąże z niewielką ilością sprzątania. W smaku nieco piernikowe,spowodowane jest to przez cukier muscovado. Smaczne no i z sezonowymi polskimi owocami.
1
Zrobione
|
Przygotowanie ciasta jest dziecinnie proste. |
2
Zrobione
|
Pozostałe śliwki pokrój na drobne kawałki i wsyp do przygotowanej masy. Zrób to samo z czekoladą. Całość dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem tortownicy, wyrównaj i piecz przez około 40-50 min w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni. |
3
Zrobione
|
Ciasto po upieczeniu wyłóżcie na kratkę i zostawcie na około 10 min, a gdy już ostygnie posmarujcie je z wierzchu roztopioną galaretką. |