0 0
Czarno-biały sernik

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciemne ciasto
250 g margaryna
2 szkl. cukier
mąka pszenna
2 szkl. kakao
4 szt. jajka
0,5 szkl. zimna woda
2 łyżeczki proszek do pieczenia
1 lyżeczka ekstrakt waniliowy
Masa serowa
1 kg ser półtłusty
4 szt. jajka
1 paczka budyń waniliowy
200 g masło
1 szkl. cukier
Dodatkowo
1 słoiczek dżem morelowy

Czarno-biały sernik

No i sernik już co raz częściej do mnie wpada. Jaki jest wasz ulubiony?

  • 120 minut
  • Porcji 12
  • Średnie

Składniki

  • Ciemne ciasto

  • Masa serowa

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Przyznam się, że sernik „rzucany na ciasto” nie był moim ulubionym ciastem gdy moja mama robiła je na urodziny. Postanowiłem zatem zrobić swoją wersję, nieco ładniejszą według mnie i bardziej okazałą. Wszystko w stylu francuskim bo przełożone marmoladą morelową.

(Visited 473 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto ciemne

Rozpuść margarynę w wodzie, dodaj cukier i przemieszaj od czasu do czasu, aż tłuszcz połączy się z cukrem. Dodaj kakao i dalej pozostaw na ogniu. Kiedy kakao połączy się z cukrem i tłuszczem, odstaw w chłodne miejsce aby masa ostygła. Oddziel żółtka od białek. Utrzyj żółtka z masą czekoladową, dodawaj je pojedynczo. Dodaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj ekstrakt waniliowy. Ubij białka na sztywną pianę, i dodaj je do masy czekoladowej i wszystko powoli wymieszaj.
Ciasto upiecz w okrągłej formie o średnicy 24 cm. Piecz przez 45 min w temperaturze 170 stopni. Ciasto pozostaw do ostudzenia po upieczeniu.

2
Zrobione

Masa serowa

Żółtka zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj miękkie masło i dalej wszystko miksuj. Dodaj następnie biały ser, budyń oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj białka ubite na sztywną pianę Wymieszaj dokładnie, jednak powoli by nie stracić powietrza które zostało wpompowane w białka. Całość wlej do okrągłej formy i piecz przez około 60 min w temperaturze 170 stopni.

3
Zrobione

Wyrównaj ciemne ciasto oraz sernik (zetnij górę jeżeli powstał kopczyk). Sernik posmaruj z wierzchu dżemem morelowym, a na górę połóż ciemne ciasto.
Można posmarować z góry je czekoladą.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Sernik z galaretką porzeczkową
następny
Pieczone donuts z brązowym cukrem
poprzendi
Sernik z galaretką porzeczkową
następny
Pieczone donuts z brązowym cukrem

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here