Uwielbiam Święta Bożego Narodzenia, a najbardziej wspólne dekorowanie pierników. W tym roku zrobiłem to z przyjaciółmi a wy z kim zawsze je dekorujecie?
Dla spóźnialskich kolejny przepis na pierniczki tym razem najzwyklejsze, jasne pierniczki. Są miękkie od razu więc nie trzeba czekać kolejnych dni by móc je skonsumować. Oczywiście największa radość w robieniu pierniczków tkwi w ich dekorowaniu. tym razem ja zrobiłem to z przyjaciółmi, i zapraszam Was do obejrzenia części Naszych arcydzieł.
1
Zrobione
|
Jajka,żółtka, śmietanę wraz z cukrem ubij na jasną i puszystą masę. W osobnym garnku rozpuść miód oraz tłuszcz, a następnie schłodź całość. Ważne jest to aby żółtka i masło miały podobną temperaturę ponieważ mogą się zważyć. Dodaj tłuszcz do jajek oraz suche składniki. Wszystko dobrze wymieszaj aż się połączy ciasto w całość. Wstaw do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjmij i rozwałkuj na grubość około 1 cm i piecz w temperaturze 150-160 stopni przez 8-10 min. |
2
Zrobione
|
Pierniczki można udekorować lukrem królewskim, który się robi z 1 białka, 200-250 g cukru pudru oraz odrobiny soku z cytryny. |