Jeżeli nie posiadacie formy do donuts, to zwińcie sreberko w kulkę i włóżcie w środek otworu na mufinki.
Donuts to niezwykłe pączki, bo są z piekarnika a nie z głębokiego tłuszczu. Sposobów ich wykonania jest chyba milion a ten łączy w sobie mój ulubiony składnik … czekoladę. Mam nadzieję, że Was również zachęcą do zrobienia własnych donut’ów.
1
Zrobione
|
W jednej misce wymieszaj przesiane kakao z mąką, cukrem , proszkiem do pieczenia, solą oraz cynamonem. Wszystko razem wymieszaj. |
2
Zrobione
|
W osobnej misce zmiksuj jajka, mleko, ocet i ekstrakt waniliowy. Gdy wszystko się połączony dodaj suche składniki do mokrych. Następnie do masy dodaj roztopione i przestudzone masło. Wszystko ponownie zmiksuj. |
3
Zrobione
|
Wysmarowaną tłuszczem formę do donatów wstaw do piekarnika i rozgrzej go do 170 stopni. Następnie ciasto przełóż do formy i piecz przez 12 min na termoobiegu. |
4
Zrobione
|
Gdy donaty się upieką pozostaw je do ostudzenia. Teraz czas na polewę czekoladową. W garnku rozpuść masło z cukrem. Dodaj kakao i całość dokładnie wymieszaj. W osobnej miseczce rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości wody, po 2-3 minutach dodaj do masy kakaowej i całość dokładnie wymieszaj. Wystudzone donaty oblej czekoladą i ewentualnie udekoruj posypką cukrową. |