Rośnij, rośnij i rośnij! O tak moc drożdży w pełnej okazałości. Ja osobiście wolę suszone drożdże, a wy?
Wprawdzie wiosna dopiero nadchodzi jednak chciałbym wprowadzić już nieco świeżości do ciast. Szkoda, że nie da się cieszyć soczystymi owocami przez cały rok. Rozwiązanie jakie mi zostało to wiśnie w zalewie, które idealnie się sprawdzają na „potem”. Mam nadzieję, że ulubieńcy ciast drożdżowych skuszą się na ten przepis.
1
Zrobione
|
W pierwszej kolejności musicie przygotować zaczyn drożdżowy, czyli drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody. Odstaw zaczyn na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie w dużej misce wymieszaj mąkę (1 i 1/4 szklanki), ciepłe mleko oraz zaczyn. Wszystko powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ponownie odstaw na bok zaczyn aby podwoił swoją objętość. Nie powinno to trwać dłużej niż 1 godzina. |
2
Zrobione
|
Przygotuj teraz żółtka, cukier,cukier waniliowy, roztopione masło oraz olej. Wszystko dokładnie rozetrzyj na jasną i puszystą masę. Do żółtek dodaj 2 szklanki mąki, oraz wcześniej przygotowaną mąkę z zaczynem. Zagnieć ciasto, które powinno być dosyć luźne i swobodnie odchodzić od ręki. W misce pozostaw do wyrośnięcia, no i wiadomo przykryj ją ręcznikiem, aby ciasto nie wyschło. Gdy ciasto wyrośnie dodać skórkę z cytryny i ponownie je lekko wyrób. Przełóż je do foremki dobrze natłuszczonej olejem. Odstaw na bok na 20 min. |
3
Zrobione
|
Wiśnie odsącz z zalewy i oprusz je mąką ziemniaczaną (powinno to zapobiec opadnięciu ich na spód ciasta, i nie pozbędą się w ten sposób nadmiaru soku). Z podanych składników zrób kruszonkę. Najlepiej jest to robić palcami, a ona sama w sobie powinna być lekka i sypka, jeżeli tak nie jest dodawaj po 1 łyżeczce mąki i cukru. |
4
Zrobione
|
Wiśnie rozsypna wierzchu ciasta drożdżowego, posyp dokładnie kruszonką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz w tej temperaturze przez 15 min, a następne 30 w niższej temperaturze, bo w 170 stopniach. Jeżeli ciasto zbytnio się zrumieni na wierzchu przykryj je folią podczas pieczenia. |