Pyszne truskawki, już wykorzystuję je w 200%. Pełno truskawek, w cieście, deserach na zimno, w koktajlach i w zamrażarce. Ja osobiście uwielbiam ciasto na bazie jogurtu naturalnego bo jest pyszne i lekkie i odświeżające. A ten przepis to DUŻA porcja, więc wystarczy nawet dla mega łakomczuchów.
1
Zrobione
|
Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu jednak nie trudno o zakalec w tym przypadku. Jogurt naturalny sam w sobie jest ciężki więc potrzeba sporo proszku do pieczenia by był w stanie podnieść i owoce i samo ciasto. Dlatego też pamiętajcie, wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej! |
2
Zrobione
|
W misie miksera utrzyj jajka z cukrem i jogurtem naturalnym. Do masy dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko cały czas miksuj. Na sam koniec cienkim strumykiem wlej olej. Do dużej formy (28x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia przełóż przygotowane ciasto. Na wierzchu rozsyp truskawki pokrojone w większe kawałki. Jeżeli chcesz by owoce pozostały na wierzchu i nie opadły na dno to obsyp je mąką ziemniaczaną. |
3
Zrobione
|
Całość piecz przez 40 - 45 min w piekarniku nagrzanym do 175 stopni z termoobiegiem. |