Składniki
-
Ciasto
-
300 g mąka pszenna
-
200 g masło
-
100 g cukier
-
1 szt. żółtko
-
Farsz
-
1 kg jabłka
-
0,5 szt, sok z cytryny
-
2 łyżeczki cynamon
-
szczypta kardamon
-
100 g cukier
-
Krem budyniowy
-
200 g masło
-
1 opakowanie budyń waniliowy
-
500 ml mleko
-
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
-
0,5 szkl. cukier puder
Wskazówki
Ostatnio miałem ochotę na tradycyjny jabłecznik, no ale jabłek za dużo w domu nie miałem i niezbyt miałem ochotę iść do sklepu. Zrodził się też dlatego ten jabłecznik, bo zbyt wiele jabłek on nie ma (a powinien mieć ich sporo) nadrabia za to nad wielkością krem budyniowy :). Mam nadzieję, że Wam będzie smakował i też spróbujecie go kiedyś zrobić w domu samodzielnie.
Kroki
1
Zrobione
|
Na stolnicy uformuj kopczyk z mąki, do środka dodaj posiekane zimne masło, żółtko oraz cukier. Całość dokładnie poszatkuj nożem. Zagnieć następnie szybko ciasto z całości i wstaw do zamrażarki bądź lodówki na 2 godziny. W międzyczasie przygotuj farsz i krem budyniowy. |
2
Zrobione
|
Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw na bok do ostygnięcia. Następnie w misce utrzyj przy użyciu miksera masło na jasny puch. Dodawaj naprzemiennie masło oraz cukier, partiami. Maksymalnie po 1 łyżce. Uważaj by nie przebić masy! Zbyt długie miksowanie może od tego doprowadzić. |
3
Zrobione
|
FarszJabłka potrzyj na tarce, podsmaż na patelni z dodatkiem cukru i przypraw. Po 10-20 min smażenia odstaw na bok. |
4
Zrobione
|
Ciasto rozwałkuj na formie o wymiarach 30 cm x 36 cm uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Same ciasto wstaw na 10 min do piekarnika. Po tym czasie rozłóż na cieście jabłka i piecz ponownie przez 15-20 min w temperaturze 170 stopni na termoobiegu. Wyciągnij ciasto i odstaw na bok do ostygnięcia. |
5
Zrobione
|
Przekrój ciasto na pół na wierzch 1 części rozsmaruj krem budyniowy, i przykryj ciasto 2 częścią jabłecznika. |