Składniki
-
2, 5 szkl. mąka pszenna
-
2 łyżeczka proszek do pieczenia
-
0,5 łyżeczki sól
-
3 szt. jajka
-
1 szkl. cukier
-
1 szt. limonka
-
3/4 szkl. olej
-
Polewa
-
0,5 szt. limonkasok
-
1 szkl. cukier puder
Wskazówki
Chciałbym Wam ofiarować coś więcej jeżeli chodzi o przepisy, jednak remont domu niesamowicie mnie absorbuje. Czasami problem nie tkwi w upieczeniu czegoś smacznego, a zrobieniu zdjęć. Światło naturalne jest dla mnie niczym błogosławieństwo, no ale niestety po godzinie 20 pozostaje tylko wredna żarówka. Mało czasu mam więc i staram się szybkie przepisy tworzyć, tym razem coś szybkiego i prostego. Babka limonkowa. Mam nadzieję, że zauroczy was lekka kwaskowość tego ciasta.
Kroki
1
Zrobione
|
Oczywiście wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik powinien być wcześniej nagrzany do 180 stopni a w środku powinna znajdować się forma do babki wyłożona papierem do pieczenia. Do babek najlepiej jest wcześniej nagrzać foremkę. |
2
Zrobione
|
W jednej misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. |
3
Zrobione
|
Masę przelej do foremki o długości 25-30 cm i piecz przez 40-50 min. |
4
Zrobione
|
PolewaW miseczce wymieszaj sok z limkonki oraz cukier puder. Polej schłodzoną babkę lukrem. |