Mój sernik z wierzchu nie jest niczym udekorowany, jednak wy możecie go oblać np. białą czekoladą.
Seromakowiec nie koniecznie moje ulubione ciasto, no ale większość rodziny je uwielbia. Jako, że ja jem zawsze tylko 1 kawałek na spróbowanie, to co mi szkodzi? Postanowiłem na święta mojej rodzinie podarować nieco przyjemności no i stąd ten przepis. Ciasto oczywiście nie jest trudne w wykonaniu, lecz pracochłonne.
Seromakowiec to oczywiście sernik połączony z makowcem. Ja osobiście preferuję ciasta na „spodzie” czyli z kruchym lub biszkoptowym spodem. Tutaj akurat zostało mi nieco ciasta z przepisu, który znajduje się o tutaj: Przepis na kruche ciasto
Oczywiście możecie użyć przepisu na zwykłe kruche ciasto.
1
Zrobione
|
Ciasto kruchePrzygotuj ciasto kruche zgodnie z przepisem podanym tutaj: https://ciastecznik.pl/recipe/makowe-kroliczki/ |
2
Zrobione
|
Masa makowaMak zalej wrzątkiem i odstaw na 20-25 minut. Po tym czasie odcedź mak na sitku i pozbądź się nadmiaru wody (najlepiej do tego celu użyć gazy). |
3
Zrobione
|
Masa serowaMasło utrzyj na jasną masę z cukrem. Cały czas miksując dodawaj po 1 żółtku. Na koniec dodaj ser, mleko oraz mąkę pszenną. Następnie rozpuść na parze bądź w mikrofalówce białą czekoladę. Nieco schłodzoną dodawaj do masy serowej ciągle mieszając. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy serowej. Wszystko dokładnie wymieszaj (lecz nie przy użyciu miksera, nie chcemy utracić całego powietrza). |
4
Zrobione
|
Na podpieczone kruche ciasto wyłóż masę makową. Wygładź. Na wierzch wylej masę serową. Ja moje ciasto przykryłem folią aluminiową by nie było nazbyt spieczone. Piecz przez mniej więcej godzinę w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu pozostaw w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. |