0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
0,5 szkl. suszona żurawina
50 g orzeszki pini
75 g orzechy makadamia
3 łyżki siemie lniane
3 łyżki masło
0,33 szkl. miód
0,5 szkl. brązowy cukier
1 szkl. płatki owsiane
50 g ryż dmuchany
50 g czekolada gorzka drobno posiekanej
2 łyżki ekstrakt waniliowy

Baton musli

Zdrowie to podstawa, a z tymi batonami możecie zrobić 1 krok w tym kierunku.

  • 34minuty
  • Porcji 16
  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Gdy każdy z Nas wyczerpał już swoje świąteczne resztki, no to czas zrobić coś nowego. Może nie całkiem fit, ale na pewno będzie to miła odmiana po świątecznej, kalorycznej kuchni. Tym razem batonik owsiano-ryżowy. Dobry na początek dnia w pracy.

(Visited 670 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Wyłóż brytfankę papierem do pieczenia, a następnie na wierzch rozsyp, orzechy, len i płatki owsiane. Podpiecz całość w piekarniku przez około 9 min. Na koniec przesyp całość do dużej miski.

2
Zrobione

Na małym ogniu rozpuść masło, brązowy cukier oraz miód. Dodaj 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. Uzyskaj konsystencję karmelu, czyli doprowadź cukier do całkowitego rozpuszczenia. Powinno to zająć około 5 min.

3
Zrobione

Rozpuszczone masło wlej do dużej miski z orzechami, dodaj dmuchany ryż, suszoną żurawinę oraz kropelki czekoladowe. Całość wymieszaj dokładnie aby masło z cukrem i miodem dobrze skleiło całość.

4
Zrobione

Na papierze do pieczenia wyłóż przygotowaną masę i rozprowadź tak mniej więcej na wysokość 2 cm. Przy użyciu noża i papieru do pieczenia uformuj brzegi tak, by powstał prostokąt. Na samą górę połóż ponownie papier do pieczenia i całość dociśnij deską do krojenia. Pozostaw na 2 – 3 godziny aby masa stwardniała. Po wystudzenia przy użyciu noża podziel całość na 12 kawałków.

5
Zrobione

Składniki wykorzystane w tych batonach mogą być przez Was dowolnie zmieniane. Można np. zamiast orzechów makadamia użyć orzechów włoskich. Zamiast pini świetnie też sprawdzi się słonecznik, a jak ktoś nie lubi żurawiny można użyć rodzynek królewskich.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Podwójny pishinger
następny
Tarta cytrynowa z bezami
poprzendi
Podwójny pishinger
następny
Tarta cytrynowa z bezami

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here