Składniki
-
2, 5 szkl. mąka pszenna
-
1, 5 szkl. mąka pełnoziarnista
-
1 i 1/4 szkl. ciepła woda
-
7 g drożdże suszone
-
1 łyżeczka sól
-
1 łyżeczka cukier
Wskazówki
Czy zdarzyło Wam się, że po świętach zamierzacie zrobić sobie śniadanie do pracy a tu okazuje się, że nie macie pieczywa? No cóż, ja mam tak często, jednak mąki u mnie w domu zawsze pod dostatkiem i takie problemy nie są mi straszne. Ten chleb nie jest lekiem na całe zło, ale na pewno pozbędzie się zła poniedziałkowego nieświeżego pieczywa.
Kroki
1
Zrobione
|
W 1/4 szklanki ciepłej wody wymieszaj drożdże oraz łyżeczkę cukru. Odstaw na 5 minut. W dużej misce wymieszaj mąkę z solą oraz zaczynem drożdżowym. Wszystko dokładnie wymieszaj. Do mąki z zaczynem dodaj resztę ciepłej wody i wyrabiaj ciasto przez 10 minut, aż będzie sprężyste i w momencie podniesienia do góry nie będzie się rozrywało tylko ładnie rozciągało. |
2
Zrobione
|
Wyciągnij ciasto z miski, zagnieć je ponownie i uformuj kulkę. Połóż na blaszce obsypanej mąką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni. Wstaw chleb, temperaturę obniż do 170 i piecz przez 40 minut z opcją grzania góra:dół. Po upieczeniu odstaw na kratkę do wystygnięcia. |