Składniki
-
Ciasto
-
1 szkl. suchy mak
-
6 szt. białka
-
1 szkl. cukier
-
100 g wiórki kokosowe
-
Krem
-
6 szt. żółtko
-
2 szkl. mleko
-
250 g masło
-
3/4 szkl. cukier
-
50 ml wódka
-
1 opakowanie budyń waniliowy
-
Do dekoracji
-
paczka paczka biszkoptów
-
100 g czekolada gorzka
-
2 łyżki masło
-
24 szt. rodzynki
-
3 łyżki mleko
Wskazówki
Nie będę poprawny językowo i użyję nazwy, która mi jest od zawsze znana. Cycuszki murzynki czyli ciasto z biszkoptami a na ich czubku rodzynki bądź kandyzowana skórka pomarańczy. To ciasto moja mama robiła dosyć często, ja osobiście je bardzo lubię może ze względu na dużą zawartość kokosu w środku.
Kroki
1
Zrobione
|
Białka, które powinny być w temperaturze pokojowej ubij na sztywno z dodatkiem soli, następnie dodawaj cały czas miksując po łyżce cukru, aż masa będzie lśniąca i błyszcząca. Następnie dodaj kokos oraz mak i wszystko wymieszaj ręcznie. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i całość piecz przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Piekarnik powinien być nagrzany wcześniej. |
2
Zrobione
|
Do przygotowania kremu potrzebne będą żółtka, które należy ubić na parze wraz z cukrem. Budyń przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu i jeszcze ciepły dodawaj do żółtek po łyżce. Tutaj musisz uważać by żółtka się nie ścięły z budyniem (ich temperatura powinna być podobna). Całość ostudź. W drugiej misce utrzyj masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Ciągle ucierając dodawaj po łyżce masę budyniową a na sam koniec alkohol. |
3
Zrobione
|
Gotowy krem wyłóż na upieczone i ostudzone ciasto. Następnie na górę porozkładaj równomiernie biszkopty i w wierzch powbijaj rodzynki. |
4
Zrobione
|
Przygotowanie polewy czekoladowej: mało, mleko oraz czekoladę rozpuść w rondelku. Gotowe ciasto polej z wierzchu czekoladą i odstaw do lodówki by wszystko się dobrze związało. |