0 0
Cycuszki murzynki

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto
1 szkl. suchy mak
6 szt. białka
1 szkl. cukier
100 g wiórki kokosowe
Krem
6 szt. żółtko
2 szkl. mleko
250 g masło
3/4 szkl. cukier
50 ml wódka
1 opakowanie budyń waniliowy
Do dekoracji
paczka paczka biszkoptów
100 g czekolada gorzka
2 łyżki masło
24 szt. rodzynki
3 łyżki mleko

Cycuszki murzynki

Ciasto z dziecięcych lat, a wy jakie mieliście swoje ulubione?

  • 80 minut
  • Porcji 24
  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Krem

  • Do dekoracji

Wskazówki

Udostępnij

Nie będę poprawny językowo i użyję nazwy, która mi jest od zawsze znana. Cycuszki murzynki czyli ciasto z biszkoptami a na ich czubku rodzynki bądź kandyzowana skórka pomarańczy. To ciasto moja mama robiła dosyć często, ja osobiście je bardzo lubię może ze względu na dużą zawartość kokosu w środku.

(Visited 1 098 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Białka, które powinny być w temperaturze pokojowej ubij na sztywno z dodatkiem soli, następnie dodawaj cały czas miksując po łyżce cukru, aż masa będzie lśniąca i błyszcząca. Następnie dodaj kokos oraz mak i wszystko wymieszaj ręcznie. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i całość piecz przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Piekarnik powinien być nagrzany wcześniej.

2
Zrobione

Do przygotowania kremu potrzebne będą żółtka, które należy ubić na parze wraz z cukrem. Budyń przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu i jeszcze ciepły dodawaj do żółtek po łyżce. Tutaj musisz uważać by żółtka się nie ścięły z budyniem (ich temperatura powinna być podobna). Całość ostudź. W drugiej misce utrzyj masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Ciągle ucierając dodawaj po łyżce masę budyniową a na sam koniec alkohol.

3
Zrobione

Gotowy krem wyłóż na upieczone i ostudzone ciasto. Następnie na górę porozkładaj równomiernie biszkopty i w wierzch powbijaj rodzynki.

4
Zrobione

Przygotowanie polewy czekoladowej: mało, mleko oraz czekoladę rozpuść w rondelku. Gotowe ciasto polej z wierzchu czekoladą i odstaw do lodówki by wszystko się dobrze związało.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Pierniczki całuski
następny
Pierczniki II
poprzendi
Pierniczki całuski
następny
Pierczniki II

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here