Składniki
-
Kokosowy spód
-
200 g wiórki kokosowe
-
6 szt. białka
-
150 g cukier
-
Krem kawowy
-
400 g śmietana 36%
-
2 łyżki kawa"fusiasta"
-
500 g mascarpone
-
2 łyżeczki żelatyna
-
5 łyżek cukier puder
-
Galaretka
-
2 opakowania galaretka brzoskwniowa
-
350 g brzoskiwnie w syropie
-
Jasny krem kawowy
-
300 g śmietana 30%
-
2 łyżeczki żelatyna
-
5 łyżeczek cukier puder
-
2 łyżeczki kawa rozpuszczalna
Wskazówki
Delicja brzoskwiniowa
Z reguły nie umieszczam na blogu przepisów pochodzących z innych blogów, ale ta delicja brzoskwiniowa zasłużyła na wyjątek. To ciasto jest fenomenalne w smaku i pochodzi z bloga jakże przezdolnej Kasi Guzik Gotuję bo Lubię. Znajdziecie na jej blogu przepisy nie tylko na ciasta, ale i cudowne pomysły na obiad i śniadanie. Oczywiście przepis nieco zmodernizowałem, nie koniecznie składnikowo, ale technologicznie. Jest kilka kwestii w sprawie których się nie zgadzam z tym co pisze Kasia. Zasadniczą różnicą jest praca z żelatyną. Osobiście uważam, że żelatyny nie należy traktować wrzątkiem ponieważ traci ona część swoich właściwości żelujących. No i chodzi jeszcze o pracę z żelatyną na kremie. Zawsze rozrabiam ją w niewielkiej ilości śmietany by po połączeniu z resztą składników łatwo się złączyła z resztą. Nie wlewam roztopionej żelatyny bezpośrednio do śmietany po mogą powstać „nici” żelatynowe, które nie są przyjemne w smaku.
Całe ciasto ma idealne połączenie smakowe i uważam, że idealnie sprawdzi się na imprezy domowe. Ciasto możecie również zamienić na opcję bez pieczenia. Zamiast spodu z białek i wiórków kokosowych polecam zblendować biszkopciki i połączyć je z kokosem i mascarpone (tak, wiem dużo tego mascarpone). Ciasto nie należy do tych w wersji fit ale zasmakuje raczej wszystkim, no chyba że jest się Danusią, która nie lubi śmietany i galaretki 😀
Zapraszam Was po przepis!
Kroki
1
Zrobione
|
GalaretkaGalaretkę przygotuj zgodnie z opakowaniem z tą różnicą, że zamiast 1 litra wrzątku wlej 0,75 litra czyli 3 szklanki. Odstaw galaretkę na bok na około 1-2 godziny by ostygła i zaczęła się lekko ścinać. |
2
Zrobione
|
Kokosowy spódBiałka ubij na sztywno. Ciągle miksując dodawaj po 1 bardzo dużej łyżce cukru. Białka ubijaj tak długo aż się całkowicie rozpuści cukier, a masa będzie błyszcząca. Gdy białka będą ubite dodaj wiórki kokosowe i całość dokładnie wymieszaj. |
3
Zrobione
|
Krem kawowyŚmietanę zmiksuj razem z mascarpone oraz cukrem pudrem (do połączenia - dosłownie chwilkę). Żelatynę zalej wodą tylko do przykrycia i odstaw na bok do napęcznienia (około 5 minut). W międzyczasie zalej kawę wrzątkiem (również do przykrycia) - odstaw kawę na bok na 5 minut. Dodaj do gorącej kawy napęczniałą żelatynę i mieszaj aż do rozpuszczenia. |
4
Zrobione
|
Galaretka cz. 2Na schłodzony kawowy krem rozłóż kawałki brzoskwiń pokrojonych w większe kawałki. Zalej galaretką i wstaw do lodówki do stężenia. |
5
Zrobione
|
Jasny krem kawowyPonownie przygotuj kawę. Tym razem zalej kawę rozpuszczalną 50 m wrzącej wody. Zalej żelatynę wodą i odstaw do napęcznienia. |