0 0
Delicja brzoskwiniowa

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Kokosowy spód
200 g wiórki kokosowe
6 szt. białka
150 g cukier
Krem kawowy
400 g śmietana 36%
2 łyżki kawa"fusiasta"
500 g mascarpone
2 łyżeczki żelatyna
5 łyżek cukier puder
Galaretka
2 opakowania galaretka brzoskwniowa
350 g brzoskiwnie w syropie
Jasny krem kawowy
300 g śmietana 30%
2 łyżeczki żelatyna
5 łyżeczek cukier puder
2 łyżeczki kawa rozpuszczalna

Delicja brzoskwiniowa

  • Średnie

Składniki

  • Kokosowy spód

  • Krem kawowy

  • Galaretka

  • Jasny krem kawowy

Wskazówki

Udostępnij

Delicja brzoskwiniowa

Z reguły nie umieszczam na blogu przepisów pochodzących z innych blogów, ale ta delicja brzoskwiniowa zasłużyła na wyjątek. To ciasto jest fenomenalne w smaku i pochodzi z bloga jakże przezdolnej Kasi Guzik Gotuję bo Lubię. Znajdziecie na jej blogu przepisy nie tylko na ciasta, ale i cudowne pomysły na obiad i śniadanie. Oczywiście przepis nieco zmodernizowałem, nie koniecznie składnikowo, ale technologicznie. Jest kilka kwestii w sprawie których się nie zgadzam z tym co pisze Kasia. Zasadniczą różnicą jest praca z żelatyną. Osobiście uważam, że żelatyny nie należy traktować wrzątkiem ponieważ traci ona część swoich właściwości żelujących. No i chodzi jeszcze o pracę z żelatyną na kremie. Zawsze rozrabiam ją w niewielkiej ilości śmietany by po połączeniu z resztą składników łatwo się złączyła z resztą. Nie wlewam roztopionej żelatyny bezpośrednio do śmietany po mogą powstać „nici” żelatynowe, które nie są przyjemne w smaku.

Całe ciasto ma idealne połączenie smakowe i uważam, że idealnie sprawdzi się na imprezy domowe. Ciasto możecie również zamienić na opcję bez pieczenia. Zamiast spodu z białek i wiórków kokosowych polecam zblendować biszkopciki i połączyć je z kokosem i mascarpone (tak, wiem dużo tego mascarpone). Ciasto nie należy do tych w wersji fit ale zasmakuje raczej wszystkim, no chyba że jest się Danusią, która nie lubi śmietany i galaretki 😀

Zapraszam Was po przepis!

(Visited 10 878 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Galaretka

Galaretkę przygotuj zgodnie z opakowaniem z tą różnicą, że zamiast 1 litra wrzątku wlej 0,75 litra czyli 3 szklanki. Odstaw galaretkę na bok na około 1-2 godziny by ostygła i zaczęła się lekko ścinać.

2
Zrobione

Kokosowy spód

Białka ubij na sztywno. Ciągle miksując dodawaj po 1 bardzo dużej łyżce cukru. Białka ubijaj tak długo aż się całkowicie rozpuści cukier, a masa będzie błyszcząca. Gdy białka będą ubite dodaj wiórki kokosowe i całość dokładnie wymieszaj.
Przełóż masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26x33 cm i piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu odstaw na bok do wystygnięcia.

3
Zrobione

Krem kawowy

Śmietanę zmiksuj razem z mascarpone oraz cukrem pudrem (do połączenia - dosłownie chwilkę). Żelatynę zalej wodą tylko do przykrycia i odstaw na bok do napęcznienia (około 5 minut). W międzyczasie zalej kawę wrzątkiem (również do przykrycia) - odstaw kawę na bok na 5 minut. Dodaj do gorącej kawy napęczniałą żelatynę i mieszaj aż do rozpuszczenia.
Ciągle miksując masę z mascarpone wlej kawę z żelatyną cienkim strumieniem. Składniki powinny się połączyć. Uważaj by nie przebić kremu!
Wyłóż krem na upieczony spód kokosowy i wyrównaj. (najlepiej by krem dochodził do samych krawędzi formy, później będzie to przydatne, gdyż galaretka nie wypłynie bokami). Wstaw do lodówki.

4
Zrobione

Galaretka cz. 2

Na schłodzony kawowy krem rozłóż kawałki brzoskwiń pokrojonych w większe kawałki. Zalej galaretką i wstaw do lodówki do stężenia.

5
Zrobione

Jasny krem kawowy

Ponownie przygotuj kawę. Tym razem zalej kawę rozpuszczalną 50 m wrzącej wody. Zalej żelatynę wodą i odstaw do napęcznienia.
Tak jak w przypadku poprzedniego kremu dodaj żelatynę do gorącej kawy. Jeżeli się nie rozpuści wstaw na chwilkę do mikrofalówki.
Śmietanę ubij na sztywno, a pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Wlej napar z kawy ciągle miksując (krótko, tylko do połączenia).
Przełóż krem na galaretkę i wyrównaj.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Jabłecznik z połówek jabłek
następny
Sernik cynamonowy
poprzendi
Jabłecznik z połówek jabłek
następny
Sernik cynamonowy

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here