0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto drożdżowe
50 g drożdże świeże
500 g mąka pszenna
100 g masło
250 ml mleko
4 szt. żółtko
200 g cukier
Nadzienie
300 g rabarbar pokrojony
300 g truskawki
100 g cukier
Kruszonka
200 g mąka pszenna
100 g masło
100 g cukier

Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami

Co tu dużo mówić: POLECAM! Pomimo tego, że mam alergię na truskawki nie potrafię się im oprzeć w sezonie.

  • 200 minut
  • Porcji 20
  • Średnie

Składniki

  • Ciasto drożdżowe

  • Nadzienie

  • Kruszonka

Wskazówki

Udostępnij

Malutkie drożdżówki, w sumie bardzo dobre do kawy albo popołudniowej herbaty. Dla mnie były idealne do porannej kawy, drugiego śniadania, poobiedniego deseru, i jako dodatek do kolacji. Tak zjadłem ich z 10 i dobrze mi z tym. A czy wam będą smakować?

(Visited 537 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto drożdżowe

Przygotuj zaczyn pod ciasto drożdżowe, czyli rozetrzyj drożdże z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Dodaj z 4-5 łyżek ciepłego mleka. Zaczyn pozostaw tak na 30 - 40 min do wyrośnięcia.Następnie do ciepłej, przesianej mąki dodaj zaczyn, żółtka utarte na puszystą masę z cukrem, roztopione ciepłe masło oraz letnie mleko. Całość wyrób ręką, i ponownie odstaw na 40 - 60 min do wyrośnięcia.

2
Zrobione

Nadzienie

Zasyp rabarbar oraz truskawki 10 dag cukru, pozostaw tak na 10 min. Na suchej patelni skarmelizuj 2 łyżki cukru (chodzi po prostu o doprowadzenie cukru do płynnej, brązowej postaci, nie należy cukru mieszać). Gdy już uzyskasz karmel dodaj truskawki z rabarbarem i cukrem. Smaż jeszcze przez około 10 min.

3
Zrobione

Z wcześniej przygotowanego ciasta drożdżowego uformuj około 20 kuleczek. Rozłóż je na papierze do pieczenia, spłaszcz nieco i uformuj lekkie dołki na środku, w które włożysz farsz rabarbarowo-truskawkowy.

4
Zrobione

Kruszonka

Do stopionego masła dodaj cukier, oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż się połączy.

5
Zrobione

Na przygotowane drożdżówki rozsyp kruszonkę.
Całość piecz przez około 10-15 min, aż ciasto nieco się zrumieni, w temperaturze 170-180 stopni.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Dżem truskawkowy
następny
Beziki kakaowe
poprzendi
Dżem truskawkowy
następny
Beziki kakaowe

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here