Co tu dużo mówić: POLECAM! Pomimo tego, że mam alergię na truskawki nie potrafię się im oprzeć w sezonie.
Malutkie drożdżówki, w sumie bardzo dobre do kawy albo popołudniowej herbaty. Dla mnie były idealne do porannej kawy, drugiego śniadania, poobiedniego deseru, i jako dodatek do kolacji. Tak zjadłem ich z 10 i dobrze mi z tym. A czy wam będą smakować?
1
Zrobione
|
Ciasto drożdżowePrzygotuj zaczyn pod ciasto drożdżowe, czyli rozetrzyj drożdże z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Dodaj z 4-5 łyżek ciepłego mleka. Zaczyn pozostaw tak na 30 - 40 min do wyrośnięcia.Następnie do ciepłej, przesianej mąki dodaj zaczyn, żółtka utarte na puszystą masę z cukrem, roztopione ciepłe masło oraz letnie mleko. Całość wyrób ręką, i ponownie odstaw na 40 - 60 min do wyrośnięcia. |
2
Zrobione
|
NadzienieZasyp rabarbar oraz truskawki 10 dag cukru, pozostaw tak na 10 min. Na suchej patelni skarmelizuj 2 łyżki cukru (chodzi po prostu o doprowadzenie cukru do płynnej, brązowej postaci, nie należy cukru mieszać). Gdy już uzyskasz karmel dodaj truskawki z rabarbarem i cukrem. Smaż jeszcze przez około 10 min. |
3
Zrobione
|
Z wcześniej przygotowanego ciasta drożdżowego uformuj około 20 kuleczek. Rozłóż je na papierze do pieczenia, spłaszcz nieco i uformuj lekkie dołki na środku, w które włożysz farsz rabarbarowo-truskawkowy. |
4
Zrobione
|
KruszonkaDo stopionego masła dodaj cukier, oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż się połączy. |
5
Zrobione
|
Na przygotowane drożdżówki rozsyp kruszonkę. |