Składniki
-
Ciasto
-
350 ml mleko
-
1 torebka drożdże świeże7g
-
500 g mąka pszenna
-
2 łyżki cukier drobny
-
szczypta sól
-
500 g ser półtłusty
-
2 szt. żółtko
-
3 łyżki cukier drobny
-
1 łyżka ekstrakt waniliowy
-
3 łyżki rodzynki
-
2 łyżki serek kremowy
-
Dodatkowo
-
1 szt białkado posmarowania drożdżówek
Wskazówki
To już drugie drożdżówki na blogu. Te mają w sobie wiele uroku, bo przez już raz wykorzystaną metodę warkocza prześlicznie wyglądają. Są z serem więc też trafią pewnie na listę moich ulubionych deserów.
Kroki
1
Zrobione
|
W 100 ml ciepłego mleka rozpuść drożdże oraz dodaj cukier. Odstaw na 10 minut aby zaczyn lekko wyrósł. W dużej misce wymieszaj razem mąkę, cukier oraz sól. Wlej do środka zaczyn, lekko wyrób ciasto a następnie dodaj resztę ciepłego mleka. Wyrób ciasto tak aby były sprężyste i lekko odchodziło od dłoni (zawsze jest najtrudniej określić słowami kiedy ciasto jest dobre, to się po prostu czuje ;)). Miskę z ciastem przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia. |
2
Zrobione
|
W międzyczasie przygotuj farsz. Żółtka przy użyciu miksera ubij wraz z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj żółtka do sera oraz twarożek. Ponownie wszystko zmiksuj razem a na koniec dodaj ekstrakt waniliowy. Na koniec dodaj rodzynki i wszystko dokładnie wymieszaj łyżką. Teraz powracamy do Naszego ciasta. |
3
Zrobione
|
Gdy ciasto już podrośnie i podwoi swoją objętość podziel je na 8 części. Każdą rozwałkuj na prostokąty o wymiarach mniej więcej 10-15 cm. Rozprowadź na rozwałkowanym placku twaróg, i zachowaj odstęp około 1-1,5 cm od krawędzi. Zwiń całość w rulon, przetnij nożem przez środek i obróć nacięciem ku górze. |
4
Zrobione
|
|
5
Zrobione
|
Teraz chwyć za jeden koniec i warkocz zwiń w ślimaka. Odstaw drożdżówki przykryte ściereczką na 1 godzinę do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do temperatury 260 stopni i posmarowane białkiem drożdżówki piecz przez 20-25 min. Po upieczeniu pozostaw jeszcze na 10 min w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. |