0 0
Drożdżówki z serem

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto
350 ml mleko
1 torebka drożdże świeże 7g
500 g mąka pszenna
2 łyżki cukier drobny
szczypta sól
500 g ser półtłusty
2 szt. żółtko
3 łyżki cukier drobny
1 łyżka ekstrakt waniliowy
3 łyżki rodzynki
2 łyżki serek kremowy
Dodatkowo
1 szt białka do posmarowania drożdżówek

Drożdżówki z serem

A jakie są wasze ulubione drożdżówki?

  • 145 minut
  • Porcji 8
  • Trudne

Składniki

  • Ciasto

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

To już drugie drożdżówki na blogu. Te mają w sobie wiele uroku, bo przez już raz wykorzystaną metodę warkocza prześlicznie wyglądają. Są z serem więc też trafią pewnie na listę moich ulubionych deserów.

(Visited 1 221 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

W 100 ml ciepłego mleka rozpuść drożdże oraz dodaj cukier. Odstaw na 10 minut aby zaczyn lekko wyrósł. W dużej misce wymieszaj razem mąkę, cukier oraz sól. Wlej do środka zaczyn, lekko wyrób ciasto a następnie dodaj resztę ciepłego mleka. Wyrób ciasto tak aby były sprężyste i lekko odchodziło od dłoni (zawsze jest najtrudniej określić słowami kiedy ciasto jest dobre, to się po prostu czuje ;)). Miskę z ciastem przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia.

2
Zrobione

W międzyczasie przygotuj farsz. Żółtka przy użyciu miksera ubij wraz z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj żółtka do sera oraz twarożek. Ponownie wszystko zmiksuj razem a na koniec dodaj ekstrakt waniliowy. Na koniec dodaj rodzynki i wszystko dokładnie wymieszaj łyżką. Teraz powracamy do Naszego ciasta.

3
Zrobione

Gdy ciasto już podrośnie i podwoi swoją objętość podziel je na 8 części. Każdą rozwałkuj na prostokąty o wymiarach mniej więcej 10-15 cm. Rozprowadź na rozwałkowanym placku twaróg, i zachowaj odstęp około 1-1,5 cm od krawędzi. Zwiń całość w rulon, przetnij nożem przez środek i obróć nacięciem ku górze.

4
Zrobione

Następnie spleć końcówki górne ciasta i przekładaj je, tak jak to się robi przy pleceniu warkocza. Powinno to wyglądać mniej więcej tak jak na zdjęciu poniżej.

5
Zrobione

Teraz chwyć za jeden koniec i warkocz zwiń w ślimaka. Odstaw drożdżówki przykryte ściereczką na 1 godzinę do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do temperatury 260 stopni i posmarowane białkiem drożdżówki piecz przez 20-25 min. Po upieczeniu pozostaw jeszcze na 10 min w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Pączki
następny
Choco babeczki z piwem
poprzendi
Pączki
następny
Choco babeczki z piwem

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here