BEZY KAKAOWE
6/22/2015 0 Komentarze
bezy kakaowe
Malutkie beziki, które mogą być przekąską bądź dodatkiem do deseru. Osobiście wolę z dodatkiem kakao, dzięki temu nie są tak słodkie. Samo ich przygotowanie nie jest trudne, a wyjdą niemalże każdemu, wystarczy dobrze przygotować masę pod bezę.
Składniki:
4 białka
250 g cukru drobnego do wypieków
3 łyżeczki kakao
Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Teraz jest bardzo ważny moment. By beza była idealnie chrupiąca ważny jest proces dodawania cukru. Nie możesz go dodać od razu, musisz dodawać go stopniowo. Cukier dodaj do ubitych białek po 1 łyżce, cały czas miksując. Masa powinna być sztywna i błyszcząca. Na koniec ubijania dodaj stopniowo przesiane kakao. Przełóż krem do rękawa cukierniczego i uformuj małe kopczyki na papierze do pieczenia. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i susz na termoobiegu przez około 45-60 min w temperaturze 170 stopni.
Bezy są już gotowe, smacznego!
Bezy kakaowe
0 Komentarze
DROŻDŻÓWKI Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI
6/21/2015 0 Komentarze
drożdżówki z rabarbarem
Malutkie drożdżówki, w sumie bardzo dobre do kawy albo popołudniowej herbaty. Dla mnie były idealne do porannej kawy, drugiego śniadania, poobiedniego deseru, i jako dodatek do kolacji. Tak zjadłem ich z 10 i dobrze mi z tym. A czy wam będą smakować?
Składniki na ciasto drożdżowe:
500 g mąki
5 dag drożdży świeżych
10 dag masła
250 ml mleka
4 żółtka
20 dag cukru
Składniki na farsz:
30 dag rabarbaru, obranego i umytego
30 dag truskawek
2 łyżki cukru + 10 dag cukru
Składniki na kruszonkę:
10 dag masła
10 dag cukru
20 dag mąki
Przygotuj zaczyn pod ciasto drożdżowe, czyli rozetrzyj drożdże z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Dodaj z 4-5 łyżek ciepłego mleka. Zaczyn pozostaw tak na 30 - 40 min do wyrośnięcia.Następnie do ciepłej, przesianej mąki dodaj zaczyn, żółtka utarte na puszystą masę z cukrem, roztopione ciepłe masło oraz letnie mleko. Całość wyrób ręką, i ponownie odstaw na 40 - 60 min do wyrośnięcia.
Zasyp rabarbar oraz truskawki 10 dag cukru, pozostaw tak na 10 min. Na suchej patelni skarmelizuj 2 łyżki cukru (chodzi po prostu o doprowadzenie cukru do płynnej, brązowej postaci, nie należy cukru mieszać). Gdy już uzyskasz karmel dodaj truskawki z rabarbarem i cukrem. Smaż jeszcze przez około 10 min.
Z wcześniej przygotowanego ciasta drożdżowego uformuj około 20 kuleczek. Rozłóż je na papierze do pieczenia, spłaszcz nieco i uformuj lekkie dołki na środku, w które włożysz farsz rabarbarowo-truskawkowy.
Przygotowanie kruszonki:
Do stopionego masła dodaj cukier, oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż się połączy.
Na przygotowane drożdżówki rozsyp kruszonkę.
Całość piecz przez około 10-15 min, aż ciasto nieco się zrumieni, w temperaturze 170-180 stopni.
Smacznego!
Drożdżówki z rabarbarem
Drożdżówki z rabarbarem
0 Komentarze
DŻEM TRUSKAWKOWY
6/7/2015 0 Komentarze
Miałem sobie dać już spokój z truskawkami, no ale nie da się! No po prostu nie da się.Jest jeszcze tyle deserów, które można zrobić przy użyciu truskawek, że to nie może być już koniec. Dlatego zaczniemy jeszcze raz tym razem od dżemu truskawkowego.
Obraz
Powiem szczerze, że lepiej mi smakuje taki domowy dżem niż ten sklepowy z ogromną ilością żelatyny i zmieloną papką truskawkową. Tutaj można zostawić sobie drobne kawałki owoców jeżeli lubicie.
Składniki:
1 kg obranych truskawek
350 g cukru
1 żelfix (jeżeli preferujecie bardziej ścięty dżem)
Truskawki zasyp cukrem najlepiej na całą noc. Później na małym ogniu rozgotuj je aż do miękkości, na koniec dodaj żelfix (oczywiście jeżeli będziecie go używać). Przełóż dżem do słoiczków i obróć je do góry dnem, lub zagotuj przez około 20 min.
Słoiki muszą być dobrze zakręcone, i krawędź słoika powinna być czysta.