Jabłecznik może być z podany również w cieście kruchym.
Jabłecznik z ciastem półfrancuskim to trochę moje lenistwo 🙂 miałem ochotę na jabłecznik ale nie miałem pomysłu w czym go podać. Zdecydowałem się ukryć go w cieście półfrancuskim. Ja zrobiłem sandwitch, a Wy możecie zdecydować się na roladę czy ponownie rogaliki. Nic skomplikowanego wszystko proste i szybkie w wykonaniu. Ciasto półfrancuskie jest opcjonalne a zastąpić je możecie ciastem kruchym, biszkoptowym czy drożdżowym.
1
Zrobione
|
Ciasto półfrancuskieCiasto przygotuj zgodnie z przepisem zamieszczonym tutaj: http://serwer1801119.home.pl//recipe/rogale-bialym-makiem/ |
2
Zrobione
|
Jabłka pokrój w większą kostkę. Dodaj wszystkie przyprawy oraz cukier. Podsmaż na patelni. Dodaj galaretkę cytrynową i chwilę smaż, jednak nie zbyt długo aby jabłka się nie rozpadły. |
3
Zrobione
|
Jabłka rozłóż na podpieczonym wcześniej cieście, ba wierzch połóż kolejną rozwałkowaną warstwę ciasta półfrancuskiego, posmaruj jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz całość przez 30 minut. |