0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Panna cotta
400 ml Mleczko kokosowe House of Asia o obniżonej zawartości tłuszczu
120 g śmietana 36%
3 łyżeczki żelatyna
3 łyżki zimna woda
50 ml mleko
2 łyżeczki wiórki kokosowe
Kruszonka
100 g biała czekolada
100 g mąka pszenna
1 łyżeczka imbir
30 g cukier brązowy
50 g masło
Dodatkowo
1 szt. mango

Kokosowa Panna Cotta

  • 45 minut
  • Porcji 8
  • Łatwe

Składniki

  • Panna cotta

  • Kruszonka

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Kokosowa Panna Cotta

Kokosowa Panna Cotta to coś niezwykłego i wbrew pozorom wcale nie jest mdłe w smaku! O nie! Jest pełne aromatów i niesamowicie lekkie, i jakie proste w wykonaniu. I tak jak część z Was ja podjąłem również wyzwanie TajlandiaChellange z produktami House of Asia. No to co gotowi? I zaczynamy?

(Visited 639 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Przygotowanie panna cotty

Żelatynę rozpuść w wodzie i odstaw do napęcznienia na 10 min. W międzyczasie podgrzej w garnuszku tajskie mleczko kokosowe, śmietanę, mleko oraz wiórki kokosowe. Zdejmij z ognia i lekko przestudź. Dodaj masę żelatynową i wymieszaj wszystko dokładnie, aż żelatyna się rozpuści. Przelej do słoiczków i wstaw do lodówki na 3 godziny.

2
Zrobione

Kruszonka

Białą czekoladę należy "spalić" czyli pokroić w kostkę 0,5 cm x 0,5cm rozsypać na blaszce i piec przez 12-15 min. w temp. 160 stopni. Po tym czasie wyjmij czekoladę i zblenduj w malakserze, nie koniecznie na wiór. Pozostałe składniki zagnieć widelcem i również rozsyp na blaszce i piecz przez 15-20 min. w temperaturze 170 stopni, aż się ładnie zarumieni. Połącz wszystko razem.

3
Zrobione

Na wierzch panna cotty rozsyp kruszonkę. Następnie mango pokrój w cienki eplastry ok. 2 mm i rozsuń je tak by wciąż do siebie przylegały. Zwiń w rulon i włóż do środka słoiczka. Dla spotęgowania efektu smaku możesz również posypać mango z wierzchu cukrem i przypalić palnikiem.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Ciasteczka pajączki
poprzendi
Ciasteczka pajączki
Tort marchew, gruszka i pietruszka
następny
Tort marchewka, gruszka i pietruszka
Ciasteczka pajączki
poprzendi
Ciasteczka pajączki
Tort marchew, gruszka i pietruszka
następny
Tort marchewka, gruszka i pietruszka

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here