Od dawna chciałem zrobić pączki w kształcie gniazdek. W sumie to jedne z moich ulubionych pączków, i zawsze mnie zastanawiało jak one są zrobione. Gdy wszedłem na jedną z stron i zobaczyłem, że to jest po prostu smażone ciasto parzone to pomyślałem sobie SZOK! Takie cudeńko w tak prosty sposób powstaje? Bez wyrastania? Bez wygrzewania mąki? A jest jednocześnie takie mięciutkie i pulchne.
Zatem co może być lepsze niż przepis na ciasto parzone, który znajduje się w mojej książce 🙂
Istnieje wiele metod przygotowania ciasta parzonego, jedni robią je na mleku inni na wodzie. Ja użyłem mleka, uważam, że nada ono słodyczy samemu ciastu w taki mało nachalny sposób. Do ciasta parzonego również używam mąki przesianej. Wyczytałem gdzieś w internecie, że aby ciasto parzone wyrosło równo należy dodać przesianą mąkę nawet 2 krotnie. Przyznam się szczerze, że nie mam pojęcia dlaczego ma być ona przesiewana ale w tym szaleństwie jest metoda. Od tego czasu produkt końcowy wyrasta ładnie równomieniernie.
Po prostu same pychoty w ten tłusty czwartek będą! Mam nadzieję, że i Wy skusicie się na przygotowanie tak prostego ciasta, i w tym roku podarujecie sobie pączki za 0,50 gr w dyskontach i będziecie żyli w zgodzie z ideą #samazrobiepaczki
1
Zrobione
|
CiastoMasło rozpuść w garnku razem z mlekiem i cukrem. Gdy masa się rozpuści dodaj przesianą mąkę i wymieszaj wszystko drewnianą łyżką dosyć energicznie by nie było żadnych grudek. |
2
Zrobione
|
CiastoW misie miksera zmiksuj ciasto parzone razem z solą i ciągle miksując dodawaj po 1 jajku. Gdy składniki się połączą przełóż ciasto do rękawa cukierniczego. |
3
Zrobione
|
W garnku roztop smalec i podgrzej go do temperatury 150 stopni. Na rozgrzany tłuszcz wrzucaj ciasto parzone razem z papierem do pieczenia (papierem do góry). Papier powinien swobodnie zejść z góry ciasta. Smaż około 2 stron z każdej strony. |
4
Zrobione
|
Usmażone pączki odłóż na ręcznik papierowy. |